-ARAÇLARDA OLUŞAN DEĞER KAYBI

Araç değer kaybı, gerçekleşen bir kaza sonrasında hasar gören aracın durumunu nitelendiren bir tanımlamadır. Bu tanım nedeni ile hasar gören araç onarım gerçekleştikten sonra eski haline dönmüş olsa bile, ikinci el piyasasında bir değer düşüşüne neden olmaktadır. Kazaya karışan ve hasar gören araç, kusursuz bir onarım ile kazadan önceki haline dönmüş olsa dahi satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından mutlaka daha düşük olacaktır. Tam olarak bu düşüş araç değer kaybı ifadesini oluşturmaktadır. Herhangi bir kaza sonrası araçta bir parçada gerçekleşen boya işlemi, yeni bir kaza sonrası hasar gören aynı parçanın düzeltilmesi araçta değer kaybı oluşturmazken, parçanın değiştirilmesi ise tekrar değer kaybı oluşturur.

Araçlarda oluşan değer kaybı 2 şekilde karşılanmaktadır;

Kasko Ve Zorunlu Trafik Sigortası. İkisi arasındaki farkı değinecek olursak trafik sigortası zorunlu iken, Kasko sigortası isteğe bağlıdır. Trafik sigortası herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilebilecek zararları güvence altına alırken, Kasko sigortası sigortalının kendi aracını güvence altına alır. Riskleri karşılama limitleri farklıdır. Trafik sigortası herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilebilecek zararları resmi makamlarca her yıl belirlenen limitler çerçevesinde karşılar iken, Kasko sigortası herhangi bir limit olmaksızın aracın piyasa rayiç değerine kadar karşılar. Trafik sigortası teminatları bedeni ve maddi teminatlarla sınırlı iken, kasko sigortası aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararlar ile birlikte sigorta şirketinin belirlediği kapsam dâhilinde alınabilecek pek çok farklı ek teminat seçenekleriyle daha geniş kapsamlıdır.

-ARAÇLARDA OLUŞAN DEĞER KAYBINDA İSPAT

Araç sürücüsü araçta oluşan değer kaybını ispat etmediği sürece değer kaybını talep edemez. Gerçekleşen kaza sonucunda olay sıcaklığı geçmeden taraflar bir tutanak tutmalıdır. Bu tutanak kazanın gerçekleştiğine dair bizim için bir ispat niteliğindedir ve değer kaybının istenmesi yolunca kurucu en büyük unsurlardan biridir.

-ARACIN HASARININ GİDERİLDİĞİNE DAİR FATURA

Kullanıcılar aracın hasarının giderilmesi için servis ya da sanayilere giderek araçlarını yaptırırlar. Bu onarım sonucunda kullanıcıya verilecek olan faturada yapılan işçiliğin ayrıntılı bir dökümü bulunarak bu fatura sayesinde araç üzerinde hangi işlemlerin yapıldığı anlaşılmış olacaktır.

-EKSPER RAPORUNUN ALINMASI

Değer kaybının miktarının belirlenmesi için işin uzmanı olan kişiler yani eksperlerden değer kaybına yönelik bir rapor alınmalıdır.

-DEĞER KAYBI NASIL TALEP EDİLİR?

Değer kaybının talep edilebilmesi için eğer kaskonuz varsa ilk olarak Kasko seçeneğine müracaat edilir. Yukarıda saydığımız evraklara ek olarak araç ruhsatı ve ruhsat sahibinin kimlik fotokopileri ile birlikte Kaskoya müracaat edilerek bu değer kaybı istenir. Eğer aracınızın Kaskosu yok ise karşı tarafın sigortasından bu değer kaybı istenir. Eğer sigorta 15 gün içinde talep edilen değer kaybını hasarlı araç sahibine ödemez ise işte bu andan itibaren Tahkime başvuru yolu açılacaktır. Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde hasarlı araç sahibi kaza tutanağı, servis faturası, kaza fotoğrafı, araç ruhsat ve kimlik fotokopisi ile birlikte Tahkime başvurarak karşı tarafın zorunlu araç sigortasından, oluşan bu değer kaybını ister.

-TAHKİM SÜRECİ

Tahkime başvuru yapıldıktan sonra Tahkim heyetince bu talebe 4 ay içinde karar verilmelidir. İlk başvuru sonucunda eğer hakem heyetinin takdir etmiş olduğu değer kaybı 5.000TL nin altında ise bu karar kesin hüküm niteliğindedir. Fakat 5.000TL nin üstündeki kararlar için İtiraz hakem heyetine başvuru hakkı vardır. Eğer kişi itiraz hakem heyetine başvuru hakkını kullanırsa bu itiraz 2 ay içinde değerlendirilerek karar verilecektir. Eğer söz konusu değer kaybı 40.000TL nin altında ise itiraz hakem heyetindeki bu karar kesin hüküm teşkil edecektir ancak 40.000TL nin üstündeki kararlarda ise yargı yolu açık olmak üzere dava açma hakkı hasarlı araç sahibine verilmiştir.

-SONUÇ

Ülkemizde çok sık meydana gelen bu trafik kazaları sebebiyle Tahkimde birçok değer kaybı dosyası oluşmuştur. Bu mağduriyetin Tahkim yoluyla çözülmüş olması yargının üzerindeki yükü büyük miktarda hafifleterek başarılı bir uygulama olduğu yadsınmaz bir gerçektir. Fakat şu durum unutulmamalıdır ki eğer mağdur olan araç sahibi değer kaybını sigorta ya da kasko dan talep etmezse sigorta ve kasko şirketleri yaşanılan değer kaybını talep edilmediği sürece mağdur müşteriye vermez.

HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ

Muharrem TAŞKIRAN

Sefa SEKİLİ

Tolga TÜTÜNCÜ