Bilindiği üzere, Şubat ayı basit usule tabi ticari ve mesleki kazanç sahipleri açısından verginin tarhı ve ödenmesi ile ilgili önemli bir aydır. Buna göre, gelirleri sadece basit usulden ibaret olan mükellefler 1-25 Şubat sonuna kadar hesaplanan Gelir vergilerini 2 eşit taksitle ödemek zorundadır. Buna göre; basit usule ilişkin bazı temel ilkeler aşağıda olduğu gibidir.

1. Basit usule tabi ticari ve mesleki kazanç sahipleri kazançlarını Şubat ve Haziran sonuna kadar 2 eşit taksitle ödemek zorundadır. 

2. Basit usule tabi mükellefler defter tutmak zorunda değildir. 

3. Vergi stopajı yapılmaz ve muhtasar beyanname verilmez. 

4. Geçici vergi ödenmez ve beyanname verilmez. (Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilmesi durumu hariç)

5. Ticari kazancın hesaplanmasında amortismana tabi iktisadi kıymetlerin alışları ve satışları dikkate alınmaz. 

6. Basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançlarına yıllık (2019 yılı için) 11.000 TL indirim uygulanmaktadır. 

7. Basit usule tabi mükellefler dilerlerse yazarkasa kullanabilirler.

8. Engelli indirimi de basit usulde aynen geçerlidir. 

9. Basit usule tabi mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV’den istisnadır. 

10. Genç girişimci indirimi GVK’nun da yer alan 6663 sayılı Yasa ile yapılan düzenlemeler kapsamıyla ticari, zirai ve mesleki faaliyeti sebebi ile ilk defa mükellef olanlar için mükellefiyet başlangıç tarihi itibari ile 29 yaşını doldurmamış olan, tam mükellef gerçek kişilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren 3 vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarını 75.000 TL’ye kadar olan kısmı gelir vergisinden müstesnadır. 

11. Önceden gerçek usule tabi olan mükellefler veya basit usule ilişkin koşulları ihlal ederek gerçek usule geçen mükellefler, daha sonra arka arkaya 2 hesap dönemi iş hacimleri basit usule ilişkin belirlenen maddenin altında kalması koşuluyla tekrar basit usule dönebilirler. ( Bkz: Gib 93 seri nolu GVK sirküleri- 15.06.2012 gün ve 28324 s. R.G.)

12. Basit usule tabi mükellefler 1 takvim yılı içinde aldıkları mallara ve hizmetlere ait alış belgeleri ve yaptıkları giderler ile hasılat belgeleri kayıtlarını 5 yıl saklamak zorundadır. Gerektiğinde ilgililere ibraz yükümlülüğü mevcuttur. Ayrıca, özel ofislerde tutulan kayıtlar için cari yıla ilişkin belgeler saklama ve ibrazı ve diğer görevler özel bürolara ait olacaktır. DBS sistemine göre tutulan kayıtların saklama görevi Gelir İdaresi Başkanlığı’na aittir.

13. Basit usule tabi mükellefler ile ilgili olarak belge verilmeyen (fiş-fatura) günlük hasılatlar için gün sonunda tek bir fatura düzenlenmesi ile mümkün olabilir. ( GVK GT seri no:310) Öte yandan, basit usule tabi mükellefler 486 seri nolu VUK  Genel Tebliği uyarınca Defter Beyan Sistemi üzerinden belgelerini elektronik olarak düzenleyebilirler.