İlgili Mevzuat ve yasal düzenleme :

- 442 Sayılı Köy Kanunu Madde :72 : Korucular köy muhtarının emri altındadır. Resmi işlerde onun her emrini tutmağa mecburdur.

- Yüksek Seçim Kurulunun 19.11.2018 tarih 1056 Karar sayılı kararı uyarınca : Güvenlik Korucularının seçimlerde aday olmak istediklerinde görevlerinden istifa etmeleri gerekip gerekmediği konusunda Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Mahalli seçimlerde aday olmak isteyen güvenlik korucularının statüleri nedeniyle görevlerinden istifa etmeleri gerektiğine, Muhtar olmak isteyen güvenlik korucularının da istifa edip etmeyeceği sorulmakla bu konuda Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; muhtar olmak için adaylık söz konusu olmadığından muhtar olacakların istifa etmeleri gerekmediğine karar verilmiştir.

- Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun Madde 17 uyarınca  Milletvekilleri, belediye başkanları,il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değildirler. Milletvekilliği,belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar.Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar. 

Aynı kanunun 31. Maddesi uyarınca Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde adaylık usulü yoktur. 

Şimdi İlgili mevzuat ve kararları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde Muhtar seçiminde adaylık usulü olmadığı için bulunulan kamu görevinden istifa etmek gerekmemektedir. Ancak Muhtar seçildikten sonra 17. Madde uyarınca muhtarın tercih hakkını kullanarak ya muhtarlığı ya da güvenlik koruculuğunu seçmesi gerekmektedir. Aksinin kabulü bir kişinin aynı kurumun hem amir hem memuru gibi garip bir durum ortaya çıkaracaktır. Yani kanun gereği korucu muhtarın emrindedir. 

Bu durum sadece koruculuk için değil diğer kamu görevlileri içinde söz konusudur.

Av. Serhat ARİÇ