‘Milletin istiklali, yine milletin azim ve kararı ile kurtulacaktır.’ AMASYA TAMİMİ

ANILARIMDAN BİR SAYFA – CUMHURİYETE GİDEN YOL VE AMASYA TAMİMİ –

2002 ile 2007 arasındaki süreci, hem ekonomik yönden, hem de siyasal istikrar yönünden başarıyla götüren, önemli hizmetler yapan, 2007 seçimleri sonrasında yalpalamaya başlayan AK Parti, 2011 seçimlerinden de başarıyla çıktıktan sonra, o güne kadar çok fazla göstermediği yüzünü yavaş yavaş göstermeye, seçim başarılarının verdiği özgüvenle Cumhuriyete, Cumhuriyetin kazanımlarına, kurumlarına saldırmaya, 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi Türkiye Cumhuriyeti için önemli ve anlamlı olan günlerle, bu günlerde kutlanan milli bayramlarla kavga etmeye, bu bayramların kutlanmasını engellemeye başladı.

Bu aşamada Türkiye Barolar Birliği yönetimi olarak ‘Cumhuriyete Giden Yol’ isimli bir dizi etkinlik yapmayı, hiç de kolay yürünmeyen o yolun başarılarla dolu hikâyesini yazmayı ve bu hikâyeyi kitaplaştırmayı planladık. Samsun’dan başlayacak olan yol, Cumhuriyetin kurulmasında önemli kavşaklar olan Amasya’ya, Eskişehir’e, İzmir’e uğrayacak ve Ankara’da son bulacaktı.

Rahatsızlığım nedeniyle Samsun’daki etkinliğe katılamadım. Etkinliğin ikinci durağı olan Amasya’daki etkinliğe katıldım. Amasya Barosu ile ortaklaşa gerçekleştirilen etkinlik, 18 Haziran 2012 tarihinde Amasya Genelgesi’nin hazırlandığı yıkılan Saraydüzü Kışla Binası’nın yerine birebir inşa edilen Saraydüzü Kışla Binası’nda yapıldı.

Dönemin Amasya Barosu Başkanı Adnan Hasip Yalçın ve benim yaptığım açış konuşmalarıyla başlayan etkinlik iki oturum halinde düzenlenen panelle devam etti. Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Talay Şenol’un yönettiği ilk oturumda Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu ‘Mütareke İstanbul’unda Siyaset’, Yrd. Doç. Dr. Emine Altunay Şam ‘Mustafa Kemal Paşa’nın Amasya’ya Geçiş Süreci’, Prof. Dr. Ahmet Mumcu ‘Amasya Genelgesi’nin Hatırlanması, İçeriği ve Anlamı’ başlıklı tebliğleri sundular. Prof. Dr. Ahmet Mumcu’nun yönettiği ikinci oturuma Yrd. Doç. Dr. Turgut İleri ‘Amasya Genelgesi’nin Yurda Duyurulması’, Prof. Dr. Kemal Arı ‘Amasya Genelgesi Sonrasında İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletlerinin Tutumu’, Yrd. Doç.Dr. Selim Özcan ‘Amasya Genelgesi’nin Erzurum ve Sivas Kongreleri Üzerine Etkisi’ başlıklı tebliğleri ile katıldılar.

Etkinliğin açılışında yaptığım konuşmada şunları söyledim;

(…)

Hepimizin çok iyi bildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti Büyük Atatürk’ün önderliğinde yürütülen ve yengiyle sonuçlanan bir bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi sonrasında kurulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar giden ve Samsun’dan başlayıp Ankara’ya kadar uzanan uzun ve yorucu bu yolculuğun önemli aşamaları vardır. Bu aşamalardan birisi de Amasya’dır. Zira Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde hazırlanan Amasya Genelgesi Milli Kurtuluş Savaşı’nın örgütlenmesi yolunda atılan ilk adımdır.

Bu bildirge ile yetkilerini ve unvanlarını Osmanlı Devleti’nden, bu bağlamda Osmanlı Saltanatından alan bir grup yüksek rütbeli subay, yetkilerinin ve unvanlarının kaynağı olan Osmanlı Devletine ve O’nun kurumlarına karşı açıkça cephe almışlar, bu amaçla milli irade, milli egemenlik kavramlarını kendilerine ilke edinmişler ve böylece Milli Mücadelenin meşalesini ateşlemişlerdir. Bu ateşle Erzurum ve Sivas Kongreleri yapılmış, Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanmış, Milli Mücadelenin örgütsel yapısı tamamlanmış, askeri yönü harekete geçirilmiştir.

‘Yurdun bütünlüğünün, milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu’ tespiti ve uyarısıyla başlayan Amasya Genelgesi’nde yer alan ‘Milletin istiklali, yine milletin azim ve kararı ile kurtulacaktır’ ifadesi, gerek Milli Mücadele’nin, gerekse Cumhuriyetimize Giden Yol’un ateşidir, en temel ilkesidir. Kararlılıkla ifade edilen bu ateş, bu ilke ve bu azim sayesinde Milli Kurtuluş Savaşı başarıya ulaşmış, düşman kuvvetleri vatan toprağından atılmıştır.

Doksan üç yıl önce Amasya’da bağımsızlık ve kurtuluş meşalesini yakan Büyük Atatürk’ün ve O’nun aziz silah arkadaşlarının çok değerli hatıraları önünde saygıyla, minnetle, bağlılıkla eğildiğimizi özellikle ifade eder, etkinliğin düzenlenmesindeki emeği için değerli meslek ustam Sayın Teoman Ergül’e, etkinliğin düzenlenmesine verdikleri destek için Amasya Valimize, Amasya Genelgesi hakkında bizleri aydınlatacak olan değerli konuşmacılara en içten teşekkürlerimi sunar, hepinizi bir kez daha sevgi ve saygıyla selamlarım.