Mobbinge uğrayan ve işyerinde hiçbir motivasyon kaynağı olmayan kişilerin işyerlerindeki verimi zamanla düşer ve bu da kişiyi bunalıma sürükler, işveren de çalışanından yeterli üretim ve performans alamaz ve nihayetinde verim düşer. Mobbingin aslında işçi ve işverene zarar verdiği çok açıktır. Bu zarar işçide daha çok mental olarak kendini gösterirken işverende maddi zarar olarak kendisini gösterir.

Mobing Nedir?

Bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle sistematiksel olarak yaptıkları psikolojik bir baskı olarak tanımlayabiliriz.  

Aşağıda sıralananlardan bir veya birden fazlasına sürekli olarak maruz kalıyorsanız, MOBBING MAĞDURUSUNUZ!

1. Yöneticiniz ve/veya çalışma arkadaşlarınız tarafından sürekli azarlanıyorsanız,

2. Sürekli eleştiriliyorsanız, yetersiz hissettiriliyorsanız,

3. Görmezden geliniyorsanız, dışlanıyorsanız,

4. Küçük düşürülüyorsanız,

5. İş paylaşımında adalet sağlanmıyorsa,

6. Sizinle iletişimde saygısız tavırlar sergileniyor olması gibi durumlar sayılabilir.

Sayılanlar sınırlı sayıda olmayıp, çok daha çeşitli davranışlara maruz kalıp yine de mobbinge uğruyor olabilirsiniz.

Yargıtay Kararlarından sıkça görüldüğü üzere; bir davranışın mobbing olup olmadığının belirlenmesinde “sürekli veya sistematik” bir şekilde bu davranışlara maruz kalmanız önem taşır.

Mobbingte İspat Yükü Kimdedir?

Yargıtay kararlarına bakıldığında, mobbingin varlığı için kişilik haklarının ağır şekilde ihlaline gerek olmadığı, kişilik haklarına yönelik haksızlığın yeterli olduğu, ayrıca mobbing iddialarında şüpheden uzak kesin deliller aranmayacağı; davacı işçinin, kendisine işyerinde mobbing uygulandığına dair kuşku uyandıracak olguları ileri sürmesinin yeterli olduğu, işyerinde mobbingin varlığını gösteren olguların mahkemeye sunulması halinde, işyerinde mobbingin gerçekleşmediğini ispat külfetinin davalıya düştüğü içtihat niteliği kazandığı görülmektedir.

Yaşadıklarınızın mobbing konusu olup olmadığını avukatınıza danışarak öğrenebilir, profesyonel destek alarak iş yaşamınızda emin adımlarla ve daha güvenli bir ilerleme sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki bu hastalıklı davranışlara maruz kalmanın tek çözümü DUR DİYEBİLMEKTİR. Aksi takdirde mobbing uygulayan çalışma arkadaşınız/yöneticinizin sizin üzerinde baskı kurmasına izin vermiş olursunuz.

Haklarınızı bilin, haklarınızı koruyun!

Yazımın faydalı olması dileği ile,

Av. Gözde Güzin Erol