Celse uygulamasına gelen güncelleme sonrası e-duruşmaya olan ilgi de artmaya başladı. E-duruşmayı destekleyen bir avukat olarak, meslektaşlarımızdan e-duruşmaya ilişkin soru ve telefonlar aldım.

E-duruşma sisteminin daha da gelişeceğini, mahkeme kalem personelinin ve hâkimlerin de bu sisteme alışacağını düşünmekteyim.

18.01.2021 tarihinde karlı ve soğuk bir İstanbul sabahına uyandık. Bakırköy Ek Adliyesinde 11.50 ve 13.30 saatlerinde olan duruşmalarım için göndermiş olduğum e-duruşma taleplerim mahkeme hâkimi tarafından kabul edildi. Hatta Sulh Mahkemesi hâkimi ilk e-duruşmayı benimle yaptıklarını iletti.

Normal duruşmalara geç başlanması sebebiyle duruşmalarımıza saatinde bağlanamamış olsak dahi mahkeme ile bağlantı konusunda hiçbir zorluk yaşamadım ve süreci kolaylıkla ilerlettik.

İnanılmaz derecede hızlı, basit ve uygulaması kolay olan bu sistemi çok beğendiğimi tekrardan vurgulamak isterim.

E-duruşma için avukat uyap üzerinden duruşma sorgulama kısmına girilmelidir. Burada duruşmalarımız listesinde e-duruşma gönderilebilecek mahkemeler tek tek belirtiliyor. Bu mahkemelere talep gönderebilir ve e-duruşma talebinizin sonucunu bekleyebilirsiniz. Burada kabul edilen talepleriniz sizlere e duruşma talebi kabul edildi yazısı ile gözükecektir. Bağlantı kurabilmek için duruşma gün ve saatinde bilgisayar başında olmanız yeterli olacaktır. Duruşma sırası size geldiğinde, duruşmaya katıl butonu aktif hale gelecektir. Aktif hale gelen butona tıkladığımızda mahkeme salonuna bağlanmış olacaksınız.

Gelişen dünyamızda avukatlarında iş yükü gittikçe artmaktadır. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan meslektaşlarımızın 3-4 saatini duruşmaya yetişebilmek için trafikte geçirdiği biliyoruz. Böyle bir günden verim almak neredeyse  imkansız hale geliyor, bu sebeple e-duruşmanın bizler için bir avantaj olduğunu düşünenlerdenim. Ceza duruşmalarında ise e-duruşmanın uygun olmadığını, hukuk davalarında ise bu sistemin işlerin hızlanması ve avukatların kaybettikleri zaman açısından büyük fırsat yaratacağını düşünüyorum. Umuyorum e-duruşma sistemi daha da geliştirilir ve tüm meslektaşlarımız faydalı olur.