İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanma talebini kabul etti. Kararda, "Anayasa Mahkemesi'nin 21 Ocak 2021 tarihli, başvurucu hakkında vermiş olduğu hak ihlali kararı uyarınca hükümlünün yeniden yargılama talebinin kabulü ile infazın durdurulmasına" ifadesi yer aldı. 

"HATALI KARAR"

Kararı hukukihaber.net'e özel değerlendiren Prof. Dr. Ersan Şen, "Günü kurtarmak ve krizi sonlandırmak adına isabetli bir karar, ama bu karar da hatalı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yargılamanın yenilemesi için dosyayı açacaktı, ama Enis Berberoğlu milletvekili olmadığı ve işin esası hakkında karar verildiği için yeniden hüküm tesis etmemesi de gerekirdi." dedi.

"BERAAT VERİRSE KARAR KALKAR"

Şen sözlerine şöyle devam etti; "Mahkeme, Berberoğlu’nu halen milletvekili kabul etmiş ve hükmü bütün sonuçları ile ortadan kaldırmış. Oysa yargılamanın yenilenmesi sonunda beraat verilirse karar kalkar, fakat beraata kadar hüküm hayattadır. Hüküm hayatta olduğu için zaten infazı durdurmaya karar veriliyor." 

AYM KARARI

"AYM son kararında, 'hak ihlalilinin nasıl giderileceğini ben gösterirsem yerel mahkeme bağlıdır.' anlamında tespitlerde bulunmuş. Ancak 6216 sayılı Kanunda 'hak ihlalinin nasıl giderileceği AYM tarafından belirtilir' derken, bu kastedilmiyor. Kastedilen 'tazminat' ile mi giderilecek, yoksa 'yargılamanın yenilenmesi' ile mi giderilecek bunu göstermeli, sonrasını ilgili mahkemeye bırakmalı, fakat iş baştan ters gidip 14. Ağır Ceza Mahkemesi ihlal kararlarının gereğini yerine getirmeyince işler karıştı. Karar bir bütün olarak okunursa bu anlam çıkıyor. AYM burada da belki tepkisel refleksle yetki sınırını aşmış. Derece Mahkemesi; ilk başta yargılamanın yenilenmesi yapıp, dosya üzerinde 'her ne kadar hak ihlali kararı verilmiş ise de bu karar esasa etkili değil, yeniden hüküm kurmaya gerek yok' diyerek dosyayı kapatsa belki daha savunulabilirdi."

DURMA KARARI DOĞRU AMA...

"Ancak ben bu görüşe de katılmadığımı ifade etmek isterim, durma kararı doğru fakat infaz bakımından olmalı idi, kararını hemen tüm sonuçları ile ortadan kaldırılması hatalı, başvurucu henüz vekil değil, Ama en baştan yanlış ve hatalı karar verince, sonra iş toplarlanamadı. Karşılıklı refleksler ve etki tepki oluştu ve sonuçta 9 Ekim 2020 tarihinden 8 Şubat 2021 tane geldik, hadise budur. Hayırlı olsun umarım tekrar olmaz, herkes kendi yetki alanında kalır."

"Meclis tarafından milletvekili olarak okunduktan sonra, adli merci tarafından fezlekesi düzenlenip Meclis Başkanlığına gönderilecek ondan sonra dokunulmazlığın kaldırılması yöntemi izlenebilecek, sonrasında yargılama kaldığı yerden devam eder." (hukukihaber.net)