Hukuk dünyasında meydana gelen bazı gelişmeler(!) hukukun uygulanması ve hakka ulaşılmasını zora sokar nitelikte… Bunlardan biri de 07.04.2009 tarihinde Adalet Bakanlığı İle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arasında Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokol’ün 6.5. maddesi ile yürürlüğe giren uygulama.  

Önceleri avukatların talebi üzerine icra müdürlüklerince tapu sicil müdürlüklerine yazı yazılarak, yetkili oldukları sicil bölgesinde borçlu adına kayıtlı herhangi bir gayrimenkule rastlanması halinde kaydına haciz şerhi işlenmesi imkanı mevcuttu.

Fakat  Adalet Bakanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında 07.04.2009 tarihinde imzalanan protokolün 6.5. maddesinde bu imkan ortadan kaldırılarak tapu haczi yazılarında ada pafta parsel vb. bilgilerin bulunması zorunlu hale getirildi. Aksi takdirde Tapu Sicil Müdürlüğünün ada parsel numarası belirtilmeyen haciz taleplerini red yetkisi mevcut. Nisan ayında imzalanan bu genelgenin ilk aylarda pek uygulaması olmadı. Fakat son zamanlarda ada pafta parsel nosu olmadan tapuya gönderilen haciz müzekkerelerinin birçoğu reddedilmeye başladı. Çünkü tapu sicil müdürlerine göre, protokol gereği icra müdürleri de tapu sicil müdürünün kimlik bilgisiyle yapacağı araştırmayla erişebileceği ada pafta bilgisine ulaşabildiğinden, bakanlıklar arası protokolle bu görev artık icra müdürlüklerine verildiğinden ve buna ilişkin altyapı UYAP aracılığıyla icra dairelerinde mevcut olduğundan artık kendilerinin ada pafta bilgisi içermeyen müzekkerelere cevap verme zorunluluğu bulunmuyor. Buna karşın icra müdürlerinin bir bölümü ise 'bizim yaptığımız sorgulama yüzde yüz garanti sonuç vermiyor' şeklindeki bir beyanla eğer borçlunun taşınmazının bulunduğu yeri biliyorsanız oranın tapu sicil müdürlüğüne kimlik bilgilerini içerir haciz müzekkeresi yazdırmayı önermeye devam etmekteler. Hatta bazı icra müdürlükleri böyle bir yükümlülükleri olmadıklarını belirterek UYAP araştırması dahi yapmamaktadırlar. Dolayısıyla burada devlet kurumları arasında yaşanan bir çelişki ortaya çıkmaktadır.

Gelinen noktada sıkıntının ceremesini maalesef yine bizler çekiyoruz. Amacın, daha kısa sürede sonuç alınmasına yönelik  olması gerekirken işler git gide zorlaşmaktadır. Hukuk kurallarının doğruya ulaşma amacı her geçen gün biraz daha amacından sapmakta ve her geçen gün bir önceki günü aratır hale gelmektedir. Bu şartlar içerisinde gelinecek noktayı ve haklının hakkına nasıl ulaşacağını gerçekten merak ediyorum.
                                                                                            

İlgili protokol için tıklayınız. http://www.tkgm.gov.tr/ana.php?Sayfa=haberdetay&Id=1944  

Bu yazıdan alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

07.04.2009 tarihinde Adalet Bakanlığı İle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arasında Veri Erişim, Paylaşım ve Kullanım Esaslarına Dair Protokol’ün 6.5. maddesi hakkında yazılan “Gayrimenkul hacizleri artık daha zor!” başlıklı yazının tüm hakları yazarı Stj. Av.Ferhat AKBAŞ'e aittir.  Yazı, yazarı tarafından Hukuki Haber Portalı (http://www.hukukihaber.net) sitesinde yayınlanmıştır.