YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ 7326 SAYILI YASA’YA GÖRE İHTİLAFLI DOSYALARINI MAHKEMEDEN GERİ ÇEKENLER AÇISINDAN KARŞILIKLI OLARAK AVUKATLIK VEKALET ÜCRETLERİ, YARGILAMA GİDERLERİ VS. FER’İ ALACAKLAR TALEP EDİLMEZ

Dr. Mustafa ALPASLAN

SMMM

Bilindiği üzere, 7326 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının yeniden Yapılandırılmasıyla ilgili Yasa Resmi Gazete’nin 09.06.2021 gün ve 31506 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Yasa’nın kesinleşmiş vergi borçlarıyla ilgili hükümlerinden faydalanmak için son başvuru tarihi 31.08.2021 tarih olarak hükme bağlanmıştır. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar 1 seri nolu yapılandırma Genel tebliğinde 220 sayfayı aşkın açıklamalar ve ek başvuru standart dilekçeleri mevcuttur. Söz konusu genel tebliğ Resmi Gazete’nin 14.06.2021 gün ve 31511 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Bu çalışmamızda ihtilaflı vergi borçları açısından bazı açıklamalarımız aşağıda olduğu gibidir.

1. Söz konusu yasanın ilgili 9. mad.’de ortak hükümlerden söz edilmiştir. Yasa hükümlerinden yararlanmak üzere müracaat edenler ve açtıkları davalardan standart dilekçe ile başvuranlar (Ek-3/A) açısından vazgeçilen davalardan verilen kararlar ile hükmedilen yargılama gideri, avukatlık ücreti ve fer’ileri talep edilmez ve bu alacaklar için icra takibi yapılamaz.

2. Vazgeçme tarihinden önce ödenmiş olan yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri idare tarafından geri iade olunmaz.

3. 7326 sayılı Yasa hükümlerinden faydalanmak üzere standart dilekçe ile müracaat edenler açısından borçlara ilişkin dava açılamaz ve hiçbir mercii’e başvuru yapılamaz.

4. 7326 sayılı Kanun hükümlerinden faydalanmak üzere müracaatta bulunanalar açısından ve açmış oldukları davalardan vazgeçen borçluların bu ihtilafları ile ilgili olarak karar tarihine bakılmaksızın bu kanunun yayım tarihi olan 09.06.2021 tarihinden sonra tebliğ edilmiş kararlar uyarınca işlem yapılamaz.

5. Öte yandan, 7326 sayılı Kanunun 4. Mad. 10. Fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında beyan edilen vergilere, ödeme yönünden koşulların ihlali durumunda, kesilmesi gereken vergi cezaları için 213 sayılı VUK mad. 374 hükmünde yer alan zamanaşımı süreleri ile bu 7326 sayılı Yasa kapsamındaki alacaklarla ilgili olarak mevzuatlarında yer alan özel hükümler mahfuz kalmak koşuluyla taksit ödeme müddetince zamanaşımı süreleri çalıştırılmaz.

6. Ayrıca, 7326 sayılı kanun kapsamına giren alacaklara karşılık 09.06.2021 tarihinden önce tahsil edilmiş olan tutarlar, 7326 sayılı Kanun kapsamında tahsil edilmiş olan paralar ile bu maddenin 9. Fıkrası kapsamındaki tecile ilişkin olarak 6183 sayılı Yasa ve diğer Yasalar uyarınca ödenmiş olan faizlerin bu Kanun hükümlerine dayanılarak red ve iadesi mümkün değildir. Ancak, 7326 sayılı Kanunun 3. Mad.nin 1. Fıkrası kapsamında olup, dava konusu edilen tarhiyatlar ile ilk derece yargı makamlarında dava konusu edilmiş idari para cezası ve ecri misillere karşılık bu 7326 sayılı Yasa’nın yayım tarihi olan 09.06.2021 tarihinden önce ödeme yapılmış olması durumunda, ödenmiş olan bu tutarlar, ilk derece mahkemesinde esasa ilişkin olarak hiç karar verilmemiş veya verilen kararın bozulması sebebi ile tekrar karar verilmek üzere mahkemesine yollanmış davalara konu alacaklar için bu maddeden faydalanmak üzere yapılan müracaatlar ile verilmiş “terkin”  kararları üzerine idare tarafından red ve iade yapılabilecektir. ( Bkz: 7326 sayılı Yasa mad. 9 Ortak Hükümler)