BİLGİ NOTU:

Yüklenici sözleşmeyle üstlendiği edimlerini tam olarak  yerine getirmedi diyelim. Mesela inşaatta eksikler ve ayıplar var ya da sözleşmede anahtar teslim şartı olmasına karşın yapı kullanma ruhsatı halihazırda alınmamış olabilir. Uyarılara rağmen yüklenici giderime yanaşmıyor. Bu durumdan çıkmak için ne gibi bir hukuki çare vardır? Bu gibi durumlarda T.B.K madde 113 yardımımıza koşuyor. Maddeye ilişkin talep uygulamada nama ifa davası olarak adlandırılmaktadır.

TBK 113. MADDE: Yapma borcu, borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde alacaklı, masrafı borçluya ait olmak üzere edimin kendisi veya başkası tarafından ifasına izin verilmesini isteyebilir; her türlü giderim isteme hakkı saklıdır.

Nama İfa Talebinde bulunmak için;

A) Sözleşme Feshedilmemiş yani yürürlükte olmalıdır.

B) Borçlu edimin ifasında temerrüde düşmüş olmalıdır.

C) Borcun “Yapma Borcu”na dair olması gerekir.

Hakim bu talep üzerine konusunda uzman bilirkişi yardımı ile keşif yaparak eksik bırakılan ve ayıplı yapılmış olan iş kalemlerini ve bunların tamamlanması ile giderilmesi masraflarını, imalatın metraj, yöntem ve takribi bedellerini, diğer kurumlara olan borçları ve iskan masraflarını tahminen saptayarak izin kararını verir. İzin kararının hüküm fıkrasında da eksik ve ayıplı iş kalemleri ve diğer borç ve masrafların her birinin tahmini masrafları tek tek gösterilir. Genel nitelikli yetki ve izin verilemez. Mahkemece; infazda tereddüde yol açmamak için nama ifasına izin ve yetki verilen iş ve işlemleri hüküm fıkrasında tek tek belirtilmesi zorunludur[1]. Aksi bozma sebebidir. Maddenin ayrıca işsahibine yüklenicinin edimini yerine getirmemesinden dolayı uğradığı her türlü zararı giderme imkanı verdiği de görülmektedir.

Yararlı olmasını dilerim.

Av. Ferzan AZİZOĞLU

-----------------

[1] 15. Hukuk Dairesi 2018/1522 E. , 2019/545 K.12.02.2019 ilamı