Kuralların 34.maddesine göre; kararlar oyçokluğu ile verilebilir ve tüm hakemlerce imzalanır. Uygulamada verilen kararların büyük çoğunluğunun oybirliği ile verildiği görülmektedir.

Kararın icra edilebilir bir karar olması için hakemlerin özen yükümlülüğü üst seviyededir.

Kuralların 35.maddesine göre;

Hakem kararının içeriğinde;

1. Tarafların ve varsa temsilcileri ile vekillerinin ad ve soyadları, unvanları ve adresleri;
2. Kararın gerekçesi;
3. Hüküm sonucu;
4. Yargılama masraflarına ilişkin hüküm;
5. Tahkim yeri ve kararın tarihi;
6. Kararı veren hakem veya hakemlerin ad ve soyadları ile imzaları

yer almalıdır.

Karar yazıldıktan sonra hakem kurulu kararlarını sekretaryaya tevdi edecekler sekretarya da bu kararı taraflara tebliğ edecektir.

Hakem Kararına Karşı Başvuru Yolları

Hakem kararı tarafları aynı mahkeme kararında olduğu gibi bağlayıcıdır. Türk Tahkim Hukuku’na göre hakem kararlarının temyizi söz konusu değildir.

Hakem kararına karşı iptal davasının açılması mümkün olacaktır.

Ancak iptal davasında hakem kararının esası yani kararın mevcut hukuk kurallarına uygun olarak verilip verilmediği incelenmeyecektir. Çünkü bu yöntem bir temyiz incelemesi değildir.

Bilindiği üzere hukukumuzda hakem yargılamasını düzenleyen hem Hukuk Muhakemeleri Kanunu hem de Milletlerarası Tahkim Kanunu bulunmaktadır. Açılacak iptal davasının hangi kurallara göre yürütüleceği hakem yargılamasının hangi kanun kapsamında olduğuna göre de değişmektedir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 407.maddesine göre; Milletlerarası Tahkim Kanununun tanımladığı anlamda yabancılık unsuru içermeyen ve tahkim yerinin Türkiye olarak belirlendiği uyuşmazlıklar hakkında HMK uygulanacaktır. Bu sebeple bir hakem yargılamasının yabancılık unsuru içerip içermediği Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun 2.maddesindeki koşulların yerine getirilip getirilmediğine bakılarak ortaya konulacaktır.

Hakem Kararının İptali Davalarında Dava Açma Süresi

Hakem Kararının İptali davalarında dava açma süreleri her iki kanun yönünden de hakem kararının veya varsa düzeltme veya tamamlama kararın taraflara tebliğinden itibaren başlar.

HMK’ya tabi bir hakem yargılamasında iptal davasının açılma süresi tebliğden itibaren 1 ay iken MTK’ya tabi bir hakem yargılamasında bu süre 30 gündür.

HMK’nın süreler yönünden gün esasını terk etmiş olması sebebi ile süre ay olarak belirlenmiş olup MTK’nın daha eski bir düzenleme olması sebebi ile gün esası ile düzenleme yapılmıştır. Hukukta 1 ay ile 30 günün aynı şeyi ifade etmediğine dikkat ederek dava açma süresini dikkatle tespit etmek gerekir.

Hakem Kararının İptali Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Hakem kararının iptali davalarında HMK ve MTK’nın derin bir ayrılığa düştüğü en önemli konulardan biri hakem kararının iptali davalarında görevli ve yetkili mahkemenin neresi olduğudur.

Özellikle HMK ile ilgili kısa sürede çok sayıda düzenlenme yapılmış ve verilen görevsizlik kararları sebebi ile tahkimden beklenen hız fonksiyonu adeta yok sayılmıştır.

Ancak Türkiye’nin tahkim dostu bir ülke olma yolunda adım atmaya karar vermesi ile HMK’da son bir değişiklik yapılarak konu açıklığa kavuşmuştur.

HMK’nın 439/1.maddesine göre; İptal davası, tahkim yeri bölge adliye mahkemesinde açılır, öncelikle ve ivedilikle görülür. Bölge Adliye Mahkemesi davaya ilk derece mahkemesi olarak bakacak ve kararlarına karşı temyiz yolu açık olacaktır.

Doktrinde son sözü Yargıtay söyleyecekse iptal davalarının da Yargıtay’da açılması gerektiği, Bölge Adliye Mahkemesi’nin araya girmesinin süreci uzattığı yönünde eleştiriler bulunmaktadır.

HMK’ya göre yetkili Bölge Adliye Mahkemesi tahkim yeri bölge adliye mahkemesidir.

MTK’ya göre ise süreç biraz daha farklıdır. MTK’ya tabi bir hakem yargılamasına karşı açılacak iptal davası yetkili Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılacaktır.

MTK 3.madde ile Bu Kanunda mahkeme tarafından yapılacağı belirtilen işlerde, davalının yerleşim yeri veya olağan oturma yeri ya da işyerinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesi; davalının Türkiye’de yerleşim yeri, olağan oturma yeri veya işyeri yoksa İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi görevli ve yetkili olduğu düzenlenmiştir.

Ayrıca tahkimin bir ticari işten kaynaklandığı dikkate alınırsa TTK 4 ve 5.maddeler uyarınca görevli mahkeme asliye ticaret mahkemeleri olacaktır.

Hakem Kararının İptali Sebepleri

HMK ile MTK’nın düzenlemi olduğu hakem kararının iptali sebepleri birbirine çok benzemektedir. Her iki yasada da arzu edilen amaç hakem kararının iptali davasında mahkemenin hakem kararının esasını incelememesi yönündedir. Bu sebeple düzenlemelerde esastan çok usulü sebepler öne çıkarılmıştır.

Buna göre;

Tahkim sözleşmesinin geçersiz olması

Hakem veya hakem kurulunun seçiminde öngörülen usule uygun hareket edilmemesi

Tahkim süresinin aşılması

Tahkime elverişli olmayan bir alanda tahkim yargılamasının yapılmış olması

Hakemlerin öngörülen usule uygun bir yargılama yapmamış olması

Tarafların eşitliği ve adil yargılama ilkelerine aykırı hareket edilmiş olması

Kararın Kamu düzenine aykırı verilmiş olması.

Tahkim kararının iptali için açılacak davada incelenebilecek sebeplerdir.

Bunun dışında kararın hukuka uygun verilip verilmediği, yasa maddesinin doğru uygulanıp uygulanmadığı, dosyanın bilirkişiye gönderilmediği gibi sebepler hakem kararının iptali davasında inceleme konusu yapılamayacaktır.

Av. Eren Evren