KAÇAKÇILIK SUÇLARI

Kaçakçılık suçları, kaçakçılık fiilleri ve yaptırımları ile kaçakçılığı önleme, izleme, araştırma usul ve esaslarını belirlemek maksadı ile özel bir Ceza Kanunu mahiyetinde bulunan 5607 Sayılı Terör İle Mücadele Kanunu kapsamında ele alınmıştır. Mülkî amirler, Gümrük Müsteşarlığı personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı personel, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu yaptırım altına alınan fiilleri önleme, izleme ve araştırmakla yükümlüdürler.

Kaçakçılık fiili ilgili kanunda eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokma olarak ifade edilmiştir. Kaçakçılık suçları ile serbest piyasada adil rekabet ortamının sağlanması, devletin vergi kaybının önlenmesi ve ekonomik kamu düzeninin sağlanması gibi hem ekonomik hem de sosyal açıdan gayet önemli birçok menfaat koruma altına alınmıştır. İlgili kanunda suça konu eşyanın mahiyeti ve suçu meydana getiren fiilin çeşitli tipleri için farklı cezai yaptırımlar öngörülmüştür.

ETKİN PİŞMANLIK 

İlgili Kanunda sayılan kaçakçılık suçlarından birine iştirak etmiş olan kişiye belirli şartlarda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma imkânı tanınmıştır;

- Resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, fiili, diğer failleri ve kaçak eşyanın saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin, faillerin yakalanmasını veya kaçak eşyanın ele geçirilmesini sağlaması halinde cezalandırılmaz.

- Haber alındıktan sonra fiilin bütünüyle ortaya çıkmasına hizmet ve yardım eden kişiye verilecek ceza üçte iki oranında indirilir. 

İlgili suçlardan birini işlemiş olan kişi, etkin pişmanlık göstererek suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine;

a) Soruşturma evresi sona erinceye kadar ödediği takdirde, hakkında ilgili kanunda tanımlanan kaçakçılık suçlarından dolayı verilecek ceza yarı oranında,

b) Kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödediği takdirde, hakkında bu kanunda tanımlanan kaçakçılık suçlarından dolayı verilecek ceza üçte bir oranında, indirilir.       

Bu husus, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheliye ihtar edilir. Soruşturma evresinde ihtar yapılmaması hâlinde kovuşturma evresinde hâkim tarafından sanığa ihtar yapılır. Fakat ilgili etkin pişmanlığa dair fıkra hükümleri, mükerrerler hakkında veya suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde uygulanmaz.

Görüldüğü gibi Kaçakçılık Suçlarında Ceza Hukukumuzda uygulama alanı bulan hem ilgili makamlara yardım etme veya bilgilendirme yoluyla hem de meydana gelen zararı karşılama karşılığında olmak üzere iki türlü etkin pişmanlıktan yararlanma yoluna kanun açıkça imkân tanınmıştır.

EŞYANIN DEĞERİNİN HAFİF / PEK HAFİF OLMASI 

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa 15 Nisan 2020 günü 31100 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7242 sayılı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile  "Eşyanın değerinin hafif olması hâlinde verilecek cezalar yarısına kadar, pek hafif olması hâlinde ise üçte birine kadar indirilir. '' hükmü eklenmiş ve gümrüklenmiş değer üzerinden hesaplama yapılarak sanık lehine yorum ilkesinin gelişmesi kapsamında önemli bir gelişmeye imza atılmıştır.

Stj. Av. Enes Aydın