Konut kredisine başvuran tüketiciye bankalar tarafından sunulan başlıca sigortalar şu şekilde sayılabilir;

1. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

2. Konut Sigortası

3. Hayat Sigortası

4. Ferdi Kaza Sigortası

Banka ile yapılan kredi sözleşmesini inceleyen bir tüketici için kredi ile birlikte tüm bu sigortaların dahil edilmesi tüketiciye ek maddi külfet olarak yansıtılması anlamına gelir. Peki, tüketiciye konut kredisi kullanırken tüm bu sigortaları da kredi kapsamında yaptırılması zorunlu tutulabilir mi?

Konut kredisi kullanımında yukarıda sayılan 4 sigortadan Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yapılması kanunen zorunlu iken Konut Sigortası yapımı yasal olarak zorunlu olmamakla birlikte bankanın temel teminatı olan evi koruma altında tutabilmek adına konut kredisinin kabul edilmediği durumlarda bankalar krediyi onaylamama yoluna gidebiliyor.

Hayat Sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası ise konut kredilerinde yapılması zorunlu olan sigorta türlerinden olmadığından, tüketicinin talebi doğrultusunda bu sigortaların sözleşmeye dahil edilmemesi mümkündür. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 26.maddesine göre;

"Madde 26: Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir. Meblağ sigortalarında, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarından yüksek olamaz. Sigorta vadesi de kredi vadesinden uzun olamaz."

Bu haliyle konut kredisinde zorunlu olarak yapılması gereken tek sigorta Zorunlu Deprem Sigortası olmakla birlikte uygulamada bankalarca bu sigortaya ek olarak Konut Sigortası da krediye dahil edilmektedir.

PEKİ KONUT SİGORTASI İLE KAPSAM ALTINA ALINAN RİSKLER NELERDİR?

Pek çok tüketici, konut kredisi ile birlikte gelen konut sigortası kapsamına evinde gerçekleşmesi muhtemel hangi risklerin dahil edildiğini merak etmektedir. Konut sigortası poliçeleri her sigorta şirketinin ayrı ayrı düzenlediği poliçeler olup, genel şartları aynı, özel şartlar kısmı ise sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösteren poliçelerdir. Konut sigortası poliçesi kapsamı genel olarak şöyledir:

- Yangın, sel, fırtına

- Su baskını, yer kayması

- Hırsızlık

- Kara ve deniz taşıtları çarpması

- Dumanın vereceği zararlar

- Yakıt sızıntısı

- Terör, Kargaşa, Kötü niyetli hareketler

- Yakıt sızması

Ayrıca her sigorta şirketi ile yapılacak poliçelerde farklılıklar olabileceğinden bazı ek teminatlar da yine tüketicinin sigorta poliçesini incelemesi ile kapsam altına alınabilecektir. Örneğin A Sigorta Şirketi Konut Sigortası poliçesi ek teminatlar kısmında Yılda bir defa ücretsiz kombi ve klima bakımı ibaresinin yer aldığını varsayalım. Buna göre o zamana kadar klimasında bakım yaptırıp ödeyen tüketici, yaptığı ödemeyi belgelendirerek sahip olduğu konut kredisi kapsamında sigorta şirketinden bu ödeme tutarının kendisine ödenmesini talep edebilecektir.

Bu haliyle bankalar tarafından tüketicinin kullandığı konut kredisine dahil edilen konut sigortaları, içerdikleri poliçe hükümleri uyarınca ilgili konutta meydana gelecek riskleri teminat kapsamına almaktadırlar. Bir başka deyişle bir tüketici olarak siz, bankanın krediyi onaylaması için aslında yasal olarak zorunlu olmayan konut sigortasını da kredi kapsamında kabul etmişseniz, kredi kapsamındaki konutunuzda meydana gelen bir arıza sonrasında yaptığınız ödemeyi poliçe kapsamında sigorta şirketine belgeleyerek yaptığınız ödemenin tarafınıza geri ödenmesini sağlayabilmektesiniz. Tüketici olarak haklarımızı öğrenmemiz ve doğru olarak kullanmamız saikiyle kaleme alınmış bu yazının tüm okurlara faydalı olması dileğiyle.

Av. Aylin AKBULUT ACER