Bakanlık tarafından verilen kararın veli ile özel okul arasında akdedilen sözleşmeye etkisinin ne olacağı açıklığa kavuşturulmamıştır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK”) 136. maddesi sözleşmelerde ifa imkansızlığını düzenlemektedir. Hüküm şöyledir:

“Borcun ifası borçlunun (özel okul) sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşırsa, borç sona erer (eğitim verme borcu). Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde imkânsızlık sebebiyle borçtan kurtulan borçlu (özel okul), karşı taraftan almış olduğu edimi (önceden tahsil edilen eğitim ücreti) sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri vermekle yükümlü olup, henüz kendisine ifa edilmemiş olan edimi (aylık tahsil edilemeyen ücretler) isteme hakkını kaybeder. Kanun veya sözleşmeyle borcun ifasından önce doğan hasarın alacaklıya yükletilmiş olduğu durumlar, bu hükmün dışındadır. Borçlu ifanın imkânsızlaştığını alacaklıya gecikmeksizin bildirmez ve zararın artmaması için gerekli önlemleri almazsa, bundan doğan zararları gidermekle yükümlüdür.”

TBK m. 136 temel alındığında özel okulların, hizmet verilmeyen sürelere ilişkin önceden aldıkları ücretleri aldıkları tarih itibarıyla işletilecek olan yasal faiziyle birlikte velilere iade etmeleri; velilerin ödemedikleri taksitlere ilişkin olarak bu hükme dayanmak suretiyle ödeme yapmamaları yerinde olacaktır.

Avukat Doğukan ALGAN