Güncel ve yaşamsal nitelikteki olaylar hakkında beynimizi kurcalayan soruları paylaşmak istiyoruz.

1.- MİLLETVEKİLİ MAAŞ VE AYRICALIKLARI

Atatürk’e sormuşlar: “Milletvekillerine ne kadar maaş verelim.?” Cevap vermiş: “Öğretmen maaşı kadar veriniz.” Şimdi biz soruyoruz: “Bir öğretmen ayda kaç lira maaş alıyor, siz ne kadar alıyorsunuz.?”

2.- AYRICALIKLAR HAKLI MIDIR

Atatürk, vekil ve bakanlarla, yurt içi bir tren gezisinde iken, kompartımana kondüktör (bilet kontrol memuru) giriyor. İlk sırada oturan bir kişi ile konuştuktan sonra, selam verip dışarı çıkıyor. Bu kez Atatürk soruyor: “Ne oldu, neden bilet kontrolü yapılmadı.?” Cevap: “Efendim, vekiller para ödemeden seyahat ediyorlar.” Atatürk, kendi kendine söyleniyor “Vatandaş para veriyor, vekili parasız gidiyor, bu nasıl iş.?” Şimdi biz soruyoruz: “Vatandaşa tanınmayıp da, size tanınan ayrıcalıklarınız nelerdir.?” Bu ayrıcalıkları kaldırın da, kaç kişinin ve kimlerin, vekillik görevine talip olacağını görelim.

3.- MİLLETVEKİLİ EMEKLİLİĞİ

Milletvekilliği emekliliği olamaz. Milletvekilliği sürekli bir görev değildir. Seçimle gelinen geçici bir görevdir. Bu bakımdan “milletvekilliğinden emeklilik” diye bir şey olamaz. Bir dönem değil, yarım dönem bile vekillik yaptıktan sonra, hayat boyu, milletvekili emekli maaşı almanızı ve hatta bu yüksek maaş ve ayrıcalıklardan, vefatınızdan sonra eş, çocuk ve akrabalarınızın yararlanmasını haklı buluyor musunuz.?  

4.- SAYISAL BİLGİLER NELERDİR

Milletvekil sayısını biliyoruz 600 ama bilmediğimiz çok şeyler var. Şu anda, milletvekili emekli maaşı alan kaç vekil var.? Milletvekili, dul ve yetim maaşı alan kaç kişi var ve bunların parasal miktarları nedir.?

5.-TBMM GENEL KURULU KAÇ KİŞİ İLE TOPLANIR

Meclis çalışmalarında TV ve ekranlarda görüyoruz, genel kurul salonunun önde bir iki sırasında oturanlar var, arka sıralarda kimse yok. Şimdi biz soruyoruz: “Nöbetçi vekillerle mi toplantı yapıyorsunuz.?”

6.- TİCARİ SIR NEDİR

Kamu ihale ve özelleştirmelerinde, işin kime verildiği, kaç liraya verildiği ve koşulları “ticari sır” adı verilerek gizlenmektedir. Devlet işlerinde ve kamu ihalelerinde ticari sır olamaz. Şirketlerin, özel kuruluşların bile bütün işleri; ortaklarının ve devletin denetiminde iken, kamu adına yapılan iş ve ihalelerin bedelinin ve koşullarının gizlenmesi, ticaret kavramına, yasalara ve Anayasa’ya aykırıdır.

7-GEÇİŞ GARANTİSİ VE OLAĞANÜSTÜ DURUM

Devlet ihalesi ile verilen işlerde, kullanım ve geçiş garantisi verilmektedir. Bu suretle kullanılmayan hizmetlerin parası ödenmektedir. Salgın hastalık, beklenmeyen hal, olağanüstü durumlarda, bu garantilere uyarlama yapılması zorunludur. Örneğin; yabancı para birimi ile yapılan ihalelerde, ihale zamanı ile hizmetin verildiği zaman arasında, yabancı para değeri ve döviz karşılığının beklenmeyen derecede artması veya düşmesi halinde uyarlama yapılarak ödenecek para miktarı ayarlanır. Salgın hastalık ve yasaklar nedeni ile kullanılamayan hizmet, geçilmeyen yol, köprü gibi işler için verilen garantilerde uyarlama yapılarak, ödenecek miktarın ayarlanması zorunludur. Aksi durum yani bu uyarlamanın yapılmaması “hizmet kusuru’ sayılır ve soruşturma yapılması gereklidir.

8.-ANAYASANIN TEMEL MADDELERİ TARTIŞILABİLİR Mİ

Bir televizyon kanalında yapılan canlı yayında, yeni Anayasa çağrısı yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “Anayasa’nın ilk 3 maddesinin tartılabileceğini” söyledi. Buyrun Anayasa’nın ilk 4 maddesini birlikte okuyalım ve bu konunun tartışılmaya, üzerinde değişiklik yapılmaya açık olup olmadığını görelim.

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır. 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Bu maddelerden hangisinin üzerinde, neden tartışma açmak istiyorsunuz.? Değiştirilemez nitelikte olup, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği maddeler üzerinde neden, niçin ve nasıl tartışma yapılabilir. Bu öneri Anayasa’nın ihlali anlamına gelir mi.?

9.-SALGIN HASTALIĞIN ARTIŞINDA SUÇ 65 YAŞ ÜSTÜNDEKİLER Mİ

Salgın hastalığın artışında, hastalığın başlangıcından itibaren yapılan çok büyük katılımlı toplantı ve açılış törenleri neden hesaba katılmıyor ve hastalığı artışındaki katkıları ile sayısal verileri değerlendirilmiyor Bütün suç 65 yaş üstündekiler mi.?

10.-ÖZELLEŞTİRME ŞANSLARIMIZ EŞİT Mİ

Özelleşen şans oyunlarından ikramiye çıkması ile coronaya yakalanma olasılıkları birbirine yakın mı.? Fabrika, baraj ve garajların özelleştirilmesinden şikayet ediliyor. Milli piyango ve şans oyunları özelleştirildikten sonra, söylenecek bir söz bulunamaz. El kadar bir kağıt parçasını (bilet, kupon) satıyorsunuz, aldığınız paranın bir kısmını dağıtıp çoğunu cebinize atıyorsunuz. Hatta bilet basmayıp, internet üzerinden “salgın hastalık corona gibi salgın kumar” oynatıyorsunuz. Fabrikaya, işçiye, ham maddeye, hiç bir şeye ihtiyaç yok. Bedavadan para. Bu bile özellştirildikten sonra, diğerleri özelleşmiş-güzelleşmiş… çok mu.?

Av.A.Erdem AKYÜZ