1- Kiracının belirlenen tarihte kiraladığı taşınmazı şartsız boşaltacağına dair imzaladığı belgeye tahliye taahhütnamesi adı veriliyor.

2- Tahliye taahhütnamesinin noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak noterde yapılması halinde ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından büyük kolaylık sağlıyor. 

3- Kiralanan gayrimenkulün tahliye nedenlerinden biri olan tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için yazılı olması; ilk kira sözleşmesinden sonra yapılmış olması, kira kontratına konulan tahliye taahhüdüne dair hükümler ile kira kontratıyla aynı gün yapılan bağımsız tahliye taahhütnamesi geçersiz oluyor ve Yargıtay içtihatlarına göre ; tahliye taahhüdü ilk kira sözleşmesinin yapıldığı sırada verildiği takdirde geçerli olmaz; özgür irade ile verilmiş olması ve açıkça belli bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor. 

4- Tahliye tarihi açık ve net olarak belirtilmelidir. 

5- Tahliye Taahhütnamesi bizzat kiracı veya tahliye taahhütnamesi verme yetkisi olan temsilcisi (vekili, vasisi v.s) tarafından verilmiş olmalıdır

6- Kiracıyla birlikte oturan aile fertlerinden birinin yaptığı taahhüt geçerli olmaz. Birden fazla kiracı olması halinde, tahliye taahhüdünün geçerliliği için taahhüdün tüm kiracılar tarafından verilmesi gereklidir.

7- Aile konutu olarak kiralanan yerlerde kiralayanın yanında eşinin de tahliye taahhüdünü imzalaması veya tahliye taahhüdüne muvafakat vermesi gereklidir.

8- tarafı daha çok ilgilendiren bir diğer husus ise şu; tahliye taahhütnamesinde belirlenen tarihte gayrimenkul tahliye edilmezse 1 ay içince icra takibi başlatmak gerekiyor. Eğer bu süre geçerse tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor. Bu, hak düşürücü bir süre olduğu için bir ay içinde belirtilen yollarla istemde bulunulmamışsa tahliye taahhüdü hükümden düşer. Dava ve icra yoluyla takip için şart olan süre, re'sen dikkate alınmalıdır. Kiralayan, bu sürede icraya başvurmuş olmak kaydıyla süre geçtikten sonra da dava hakkını kullanabilir.

9- Taahhütname ilk sözleşme yazılırken alındığı takdirde geçersizdir. (Yargıtay 6.HD.23.01.1995-322/461)

10- Gelecek yıllarda kira akdi yenilenirken alınan taahhüt geçerlidir (Yargıtay 6.HD.15.12.1987-14324/13238)

11- Birden fazla kiracısı olan sözleşmelerdeki kiracılardan birisinin tek başına verdiği tahliye taahhüdünün geçerli olmayıp, tüm kiracılar tarafından verilmesi gereklidir (Yargıtay 6.HD.19.10.1982-9004/9099)

12- Aile konutları için eşlerden birinin tek başına verdiği tahliye taahhüdünün geçerli olmayacağı Medeni Kanun gereğidir (MK.194- TNB 2002/16, 2006/36 Genelge).

13- Tahliye taahhüdü, kayıtsız ve şartsız ve belli tarihte kiralanın tahliye edileceği taahhüdünü veren bir taahhütname olmalıdır (Yargıtay 6.HD.19.01.1992-1499/168)

14- Bu nedenle, “yeni dönem kira miktarı üzerinde anlaşma olursa akdin devam edeceği, anlaşma olmazsa kiralanın tahliye edilmesi” gibi ifade kesin tahliye taahhüdü olarak kabul edilemez (Yargıtay 6.HD.19.01.19921499/168)

---

Tahliye Taahhütnamesi örneği;

TAAHHÜT EDEN(KİRACI): .........................................................

MAL SAHİBİ (KİRALAYAN): .........................................................

TAHLİYE EDİLECEK  MECURUN ADRESİ:

.......................................................................................................................... .......................................................................................................................... ..........................................................

TAHLİYE TARİHİ:........../........./.............

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak 6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanunun 7. maddesi A bendi gereğince yukarıda belirtilen tarihte tahliye edeceğimi boş ve sağlam olarak adı geçen mal sahibinin icra-i takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan kabul ve taahhüt ederim.

TAAHHÜT TARİHİ:......../......../.............

TAAHHÜT EDEN: ........................................................

İMZASI:

---

Konu hakkında detaylı bilgi almak için hukukçuya danışınız.

HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCELERİ

Muharrem TAŞKIRAN

Sefa SEKİLİ

Tolga TÜTÜNCÜ