Nihayet uyuşmazlıkların geçtikleri yargılama aşamalarının ardından Bölge İdare Mahkemeleri arasındaki görüş farklılıklarını "aykırılığı giderecek biçimde karara bağlamak" sureti ile çözümleyeme başlayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bu hususta kararını vererek tartışmaya son noktayı koydu.

Karara esas iki farklı görüşte olan;

- İzmir Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesinin 28/02/2019 tarih ve E:2018/916, K:2019/199 sayılı kararı ile

- İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesinin 14/02/2019 tarih ve E:2019/14, K:2019/127 sayılı kararı

arasındaki aykırılığın giderilmesinin istemi ile yapılan yargılama neticesinde;

"...ilgili idareye, genel sağlık bakımından önemi haiz sağlık personelinin kamu görevlisi olmayan eşlerinden dolayı aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği hususunda genel yönetmelikten ayrı düzenleme yapma yetkisi tanındığı, bu kapsamda, kısıtlı sağlık personeli kapasitesi içerisinde sağlık hizmetlerinin etkin bir planlama sistemi uygulanarak tüm vatandaşlara eşit şekilde sunulmasının sağlanması amacının gerçekleştirilmesine hizmet etmekte olan "stratejik personel"in, kamu görevlisi olmayan eşlerinden dolayı talep ettikleri eş durumu nedeniyle atanma başvurularının, Genel Yönetmelikten ayrı düzenleme yapma yetkisi kullanılarak düzenlendiği anlaşılan Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 20. maddesinin 5. fıkrasında yer alan hükümler çerçevesinde değerlendirilerek karara bağlanacağı sonucuna varılmaktadır.

Bu durumda, tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan ve stratejik personel kapsamında bulunan davacıların, kamu personeli olmayan eşlerinden dolayı yapmış oldukları atanma talepli başvurularının, ilgili Yönetmelik maddesinde sayılan şartları sağlamadıklarından bahisle reddine ilişkin işlemlerde hukuka aykırılık görülmemiştir.

Bu itibarla, aykırılığın ret kararları doğrultusunda giderilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır..."

(DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU - 2020/51 E. - 2020/60 K. - 24.02.2020 T.)

İfadeleri ile uyuşmazlığın RET KARARLARI doğrultusunda sonuçlanmasının gerekliliğini belirten bir karara imza atılmıştır.

Bu karar neticesinde karar itibari ile Bölge İdare Mahkemeleri'nin ve İdare Mahkemelerinin kararlarının bozulmaması adına muhtemel suretle ilgili uyuşmazlıklar karşısında geliştirecekleri yorum bu şekildedir.

Bu da vatandaş nazarında ve en basit ifadesi ile demektir ki;

"Tıpta Uzmanlık Eğitimini tamamlayan personel, kamu personeli olmayan eşinin başka yerde görev yapmasını gerekçe göstererek o yere atanma talebinde bulunamayacaktır"

Bu hususta aykırılığın giderilmesinden evvel verilmiş olan "lehe" yöndeki kararlar esas alınarak dava ikame edildiği takdirde "beyhude" bir beklenti ve emek/zaman/para kaybı yaşanabilir. Aman dikkat!

Faydalı olması dileği ile,..

Av. Suat ŞAHİN