KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU HÜKÜMLERİ GEREĞİNCE UYGULANAN İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİLİNDE VE TAKİBİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR İLE KULLANILACAK ALINDILAR, TUTANAKLAR VE DEFTERLER HAKKINDA YÖNETMELİK'' 16. maddesi gereğince Trafik cezası yüze karşı okunmuşsa , kesilen cezaya itiraz etme hakkınız yazıldığı günden itibaren 15 iş günüdür. Trafik cezası plakaya kesilerek size gönderilmişse itiraz hakkınız size tebliğ edildiği günden itibaren işlemeye başlamaktadır.

Eğer trafik cezanız ikamet ettiğiniz yer dışında  bir yerde kesildiyse oturduğunuz yerdeki Sulh Ceza Hakimliği aracılığıyla ceza kesilen yerdeki Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz etmeniz gerekmektedir. Trafik cezasının düzenli olarak sorgulamalarını E-Devlet Kapısı, EGM Ceza Sorgulama, PTT Ceza Sorgulama ya da Gelir İdaresi Başkanlığı sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Trafik İdari Para Cezası'na itiraz etmek için gerekli belgeler:

Trafik İdari Para Cezası  Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi,

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi,

Sulh Ceza Hakimliği'ne hitaben yazdığınız Dava dilekçesi,

Trafik cezası uygulanan araca ait Ruhsat Fotokopisi,

Araç sahibinin Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi,

Ödeme Yaptıysanız Bu Ödemeye İlişkin Dekont

Yukarıda saydığımız belgeleri toplayarak Sulh Ceza Hakimliği'ne  başvurmanız gerekmektedir. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı ve Tebligat kağıdının aslının sizde kalmasına dikkat ediniz. Mahkemece  duruşma yapılmadan, dilekçenizdeki hususlara istinaden karar vererek sonucu tebligat ile size göndermektedir.

İtiraz hakkınızı indirimli ödeme dönemi  olan size tebliğ tarihinden 15 gün içinde  yüzde 25 indirimli olarak ödeyip , kesilen cezanın yerindeliği ve haklılığı olmadığına dair itiraz hakkınız için gerekli süreci kaçırmadan itiraz için mahkemeye başvurduğunuz takdirde dava olumlu sonuçlanırsa ödediğiniz tutar size geri ödenecektir. Davanın reddine karar verildiği takdirde yargılama masrafları  size kalacaktır. Önemle belirtmek gerekir ki itiraz hakkınızı  sadece  haklı olduğunuzu düşündüğünüz ve bu durumunuzu ispatlayabilecek bir kanıtınız olan cezalar için kullanmanız sizin yararınıza olacaktır.

Avukat Merve UZ