Trafik kazası hukuken haksız fiil sorumluluğunun bir sonucudur. Trafik kazasının meydana geldiği tarihten itibaren dava zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Zamanaşımı zarar görenin zararı ve faili öğrenmesinden itibaren başlayacak 2 yıllık süreye tabiidir. Ancak kazanın gerçekleştiği fakat failin öğrenilemediği durumlarda her halükarda 10 yıllık zamanaşımı da mevcuttur.

Dava zamanaşımının aksine ceza zamanaşımı için o kaza neticesinde hangi suç gerçekleşmiş ise (taksirle yaralama, taksirle adam öldürme) o suç için geçerli olan zamanaşımı süresi uygulanır.

Meydana gelen trafik kazası neticesinde zarar gören kişi veya mirasçıları öncelikli olarak kazaya sebebiyet veren aracın sürücüsüne, aracın sahibine, aracın işletenine veya sigorta şirketine dava açabilmekte ve hukuki sorumluluklarını başlatabilmektedir.

Trafik kazasına karışan aracın zorunlu trafik sigortası (zorunlu mali mesuliyet sigortası) öncelikli olarak ve kanuni olarak belirtilen limitlere kadar sorumlu olmakla birlikte ihtiyari mali mesuliyet sigortası (kasko) limitin üstünde kalan bedellerden ve araç sürücüsünün kendi kusurundan veya sorumluluğundan doğan zararlardan sorumludur.

Trafik kazaları sonucunda doğan tazminatlar için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Ancak sigorta şirketlerinin taraf olduğu davalar bakımından görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise birden fazla yer olabilmektedir;

1. Davalılardan herhangi birinin ikamet ettiği yer mahkemesi

2. Kazanın meydana geldiği yer mahkemesi

3. Zarar görenin (davacının ) bulunduğu yer mahkemesi

4. Trafik sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi

Yukarıda anlatılan bilgiler ışığından herhangi bir trafik kazası neticesinde zarar gören  kişi olayı öğrenmesinden itibaren veyahut faili öğrenmesinden itibaren hukuki sorumluluğu doğmuş olan kişi veya kurumlara başvurmalı ve ölen yada yaralanan kişinin tedavi giderlerini, cenaze ve defin giderlerini, eğer ölen ya da yaralanan kişinin bakmakta olduğu kişiler mevcut ise  destekten yoksun kalınan miktarı talep etmelidir.

Av. Zeliha BOZKURT