Türk avukatların Fransa’da herhangi bir baroya kaydolarak avukatlık mesleğini icra etmeye devam edebileceklerini, biliyor muydunuz?

“Article 100” olarak adlandırılan bu idari başvuru sürecini sizler için kaleme aldık!

Fransa’da Avukatlık: Article 100

Avrupa Birliği üyesi olmayan devlet vatandaşı yabancı avukatların Fransa’da baroya kaydolabilmesinin hukuki dayanağı, 27 Kasım 1991 tarihli bir kararnamedir: “Décret n°91-1197 du 27 novembre 1991 organisant la profession d’avocat“.

Bu kararname Fransa’da avukatlık mesleğinin icrasına ilişkin hüküm ve kuralları düzenlemektedir. Yabancı avukatların Fransa’da hangi yolla ve nasıl bir süreç sonunda baroya kaydolabileceğine ilişkin idari prosedür ise bu kararnamenin 100. maddesinde ortaya konmuştur. İşte, yabancı avukatların Fransa’da baroya kayıt prosedürü bu nedenle kısaca “Article 100” olarak adlandırılmaktadır.

Fransa’da Türk avukatların baroya kayıt taleplerini inceleme ve karara bağlama yetkisi Barolar Birliği’ne verilmiştir: “Conseil national des barreaux”.

Şimdi gelin Türk avukatların Fransa’da baroya nasıl kaydolabileceğine ilişkin “Article 100” sürecine birlikte göz atalım.

Fransa’da Baroya Nasıl Kaydolurum?

Article 100 sürecinden geçerek Fransa’da baroya kaydolmak isteyen yabancı avukatlar:

1- Olağan yolla baroya giriş sınavı olarak adlandırabileceğimiz ve başarı oranları hayli düşük olan CRFPA sınavı,

2- Yine olağan süreçte CRFPA sonrası kaydolarak eğitim alınan ve staj yapılan 18 aylık baro okulu sürecinden muaf tutulmaktadır.

Hop, doğrudan bitirme sınavı dediğimiz CAPA dengi bir sınava giriyorsunuz.

Dolayısıyla, Article 100 ile doğrudan ve tek bir sınav ile Fransa’da derhal baroya kaydolabilmeniz mümkün hale geliyor.

Fransa’da Avukatlık İçin Vatandaşlık Şartı Var Mı?

Article 100 prosedürü, “prensip olarak” avukatlık mesleğini icra edebilmek için gerekli olan vatandaşlık şartına da istisna teşkil ediyor. Fransa ile Türkiye’nin birlikte taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, Fransa’da yasal olarak “hizmet” niteliği taşıyan avukatlık mesleğini Türk avukatların vatandaşlık şartından muaf tutularak icra etmelerine olanak sağlıyor.

Dolayısıyla Fransa’da avukatlık yapabilmek için gerekli olan Fransız vatandaşı olma şartından muaf tutuluyorsunuz.

Fransa Avukatlık Denklik Sınavına Nasıl Kaydolurum?

Gelelim denklik sınavının detaylarına.

Sınava başvuru oldukça kolay. Tamamen dijital ortamda (siteye erişmek için tıklayınız) ve birkaç belge ile yapılıyor:

– Fransa’da ikametiniz
– Fransız hukuku yetkinliğiniz (örn. master diploması Fransa’da aldığınız eğitim, Fransız hukuku bilginizi gösteren başkaca belge vs.)
– Türkiye’deki mesleki faaliyet belgeniz

Yüklediğiniz bu belgeler doğrultusunda talebiniz inceleniyor ve eğer Barolar Birliği’nce kabul görürse genel geçer ve süre ile sınırlı olmayan bir sınava giriş belgesi ediniyorsunuz.

Bu belge ile, herhangi bir şehir akademisinde gerçekleşen sınavdan 1 ay önce başvuruda bulunarak sınava kaydolabiliyorsunuz.

Her şehirde prensip olarak bir akademi bulunuyor, Paris’te ise 2 adet akademi mevcut: Paris ve Versailles.

Paris Akademisi, Mart ayında olmak üzere yılda tek bir sınav yaparken; Versailles Akademisi Mart ve Kasım aylarında olmak üzere 2 sınav yapıyor. Sınava hangisinde girdiğinizden bağımsız olarak başarı elde ettiğiniz taktirde Paris Barosu’na kaydolabiliyorsunuz.

Hatırlatmakta yarar var ki her avukat bu sınava yalnızca 3 defa girebilme şansına sahip. 3 başarısız deneme akabinde baroya bu yolla kaydolabilme hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz.

Sınava yalnızca Fransızca dilinde girilebiliyor.

Fransa Avukatlık Denklik Sınavının İçeriği

Geçeceğiniz 2 yazılı 2 de sözlü sınav ile Fransız hukuku bilginiz ölçülüyor.

Üçer saat süren yazılı sınavların ilki mecburen Medeni Hukuk.

İkinci yazılıdaki alanı ise siz seçiyorsunuz: İş, Ticaret, İdare, Ceza hukuku vs.

Sizden bir olaya ilişkin dilekçe yazmanız isteniyor ve bu doğrultuda Fransız hukuku bilginiz ölçülüyor.

Fransa’da avukatlık denklik sınavının ikinci aşaması ise sözlü sınavlardan oluşuyor.

Kura ile belirlenecek medeni usul, ceza muhakemesi, idari yargı veya Fransız yargı sistemi alanlarından bir tanesine ilişkin sorular yöneltiliyor. Sınav 20 dakika sürüyor.

İkincisi sözlü sınav ise meslek kurallarına ilişkin 15 dakikalık mülakat şeklinde gerçekleşiyor.

Fransa Baro Sınavında Başarılı Olmak

Toplam 20 puan üzerinden yapılan değerlendirmede aday 10 veya daha yüksek bir puan alabilirse baroya kaydolmaya hak kazanıyor. Genellikle sınavı takip eden ay içerisinde ilan edilecek tarihte yemin edip cübbe giyerek Fransa’da baroya kaydınız tamamlanmış oluyor.

Fransa’da avukatlık yapmak arzusundaki hukuk müdavimlerine faydalı olması ümidiyle hazırladığımız bu içeriği faydalı bulduysanız beğenip çevrenizle paylaşabilirsiniz.

Bonne route !

Nasip Dağlı
Avocat

Kaynak: fransizgastesi.com