Türk Ticaret Kanunu 486. Maddesinin 2. Fıkrası ”Paylar hamiline yazılı ise yönetim kurulu, pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırıp pay sahiplerine dağıtır. Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilan edilir, ayrıca şirketin internet sitesine konulur. Pay senedi bastırılıncaya kadar ilmühaber çıkarılabilir. İlmühaberlere kıyas yoluyla nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümler uygulanır.” şeklindedir.
 
Hamiline yazılı pay senedi çıkarmak istenildiğinde öncelikle sermayenin tamamının ödenmiş olması ön şarttır.(TTK 484/2 Bedelleri tamamen ödenmemiş olan paylar için hamiline yazılı pay senetleri çıkarılamaz. Bu hükme aykırı olarak çıkarılanlar geçersizdir. İyiniyet sahiplerinin tazminat hakları saklıdır.) sonrasında mersis sistemi üzerinden “sermaye ve paylar” seçeneğinden mevcut pay senetlerinin hepsinin nama yazılı olarak seçilir ve kuruluş tescil işlemi tamamlanır.
 
Kanun maddesinde Yönetim Kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararının tescil ve ilan şartı bulunmaktadır. Fakat Ana Sözleşmede paylar nama yazılı olarak belirtilmiş olduğundan öncelik şirket hissedarlarının Olağanüstü Genel Kurul toplantısı ile Ana Sözleşmenin “SERMAYE VE HİSSE SENETLERİNİN NEV’İ” başlıklı maddesini tadil etmeleri gerekmektedir.
 
Örnek:
 
SERMAYE VE HİSSE SENETLERİNİN NEV’İ
ESKİ METİN
 
Şirketin sermayesi 50.000,00 Türk Lirası değerindedir. Bu sermaye, her biri 1,00 Türk Lirası değerinde 50000 paya ayrılmıştır. Bundan 50000 paya karşılık 50000 Türk Lirası, ………. tarafından tamamı tescilden önce ödenmiştir.
Hisse senetleri nama yazılıdır.
 
SERMAYE VE HİSSE SENETLERİNİN NEV’İ
YENİ METİN
 
Şirketin sermayesi 50.000,00 Türk Lirası değerindedir. Bu sermaye, her biri 1,00 Türk Lirası değerinde 50000 paya ayrılmıştır. Bundan 50000 paya karşılık 50000 Türk Lirası, ………… tarafından  Sermayeyi teşkil eden 50.000- TL (ellibin Türk Lirası) tamamı tescilden önce nakden ödenmiştir.
Hisse senetleri hamiline yazılıdır.
 
Ana sözleşme hamiline yazılı pay senedi çıkarmaya uygun hale geldikten sonra Kanun maddesinde belirtildiği üzere Yönetim Kurulu hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin karar alıp tescil ve ilan ettirecektir.
 
ÖRNEK
 
Şirketin sermayesinin tamamının kuruluş esnasında ödenmiş olması ve Türk Ticaret Kanunu’nun 486. maddesi uyarınca, sermayeyi temsilen aşağıda belirtilen miktarda hamiline yazılı hisse senedi çıkartılmasına karar verilmiştir.
 
Unutulmaması gereken pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içerisinde yukarıda sayılan işlemlerin tamamının tamamlanması ve pay senetlerinin bastırılıp pay sahiplerine dağıtılması gerekmektedir.


Kadir Erdoğan / hukukihaber.net