V84 şartlı giriş, Türkiye’de bulunan ve vize ihlali yapan yabancıları yakından ilgilendiren bir konudur. Bilindiği üzere ülkemizde yasal olarak bulunmak için kişinin vizesi olmalı veya vize muafiyeti olan ülkelerden birinin vatandaşı olmalıdır. Ülkeye yasal yollarla giriş yapmış olmasına rağmen kişi eğer vize süresi veya vize muafiyeti süresi dolunca çıkış yapmamışsa “kaçak” konumunda olacaktır. Söz konusu durum, İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından tespit edilirse kişi hakkında deport kararı verilecektir.

Vize ihlali yapan yabancı uyruklu kişi, hakkında deport kararı verilmeden Türkiye’den çıkış yaparsa sonrasında Türkiye’ye şartlı giriş yapabilir. V84 şartlı giriş yapılması her durumda mümkün değildir. Vize ihlalinde şartlı giriş için yabancı uyruklu kişinin dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Söz konusu hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Vize ihlali yapan yabancı, hakkında sınırdışı edilme kararı verilmeden Türkiye’den çıkış yapmalıdır.

2. Yabancı uyruklu kişi, ülkeyi terkettiği sırada mutlaka hakkında belirlenecek olan para cezasını ödemelidir. Para cezası ödenmeden ülkeden çıkış yapılırsa kişi hakkında Türkiye’ye giriş yasağı konulacaktır.

Yabancı uyruklu kişi, vize muafiyeti olan ülkelerden birinin vatandaşı ise çıkış yaptıktan sonra Türkiye’ye şartlı giriş yapabilir. Ancak vize alınması zorunlu olan ülke vatandaşı ise bu durumda öncelikle vize başvurusunda bulunmalı ve sonrasında şartlı giriş yapmalıdır. V84 şartlı giriş esnasında yabancı, 10 güne kadar ikamet iznine başvuracağını beyan etmeli ve taahhütname imzalamalıdır. V84 şartlı giriş ile Türkiye’ye gelen yabancı, 10 gün içinde ikamet izni başvurusu yapmak zorundadır. V84 şartlı giriş, aslında af niteliğinde bir uygulamadır. Yabancı uyruklu kişi, vize ihlalinde şartlı giriş yaparak yeniden yasal yollardan Türkiye’de ikamet etme imkanı elde edecektir. Kişinin geliş amacına uygun olarak ikamet başvurusu yapılması ve sürecin eksiksiz yürütülmesi şarttır. Aksi durumda Türkiye’ye şartlı giriş imkanından faydalanmak mümkün olmayacaktır.

10 gün içinde oturma izni başvurusu yapılmamasının birtakım sonuçları vardır. Türkiye’ye şartlı giriş yapan yabancı 10 gün içinde oturma izni başvurusunda bulunmazsa ise hakkında Türkiye’ye giriş yasağı konulacaktır. Giriş yasağı süresi 5 yıla kadar çıkmaktadır. Dolayısıyla şartlı girişten bir daha faydalanmak mümkün olmayacaktır. Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilen yabancı, ancak şartları mevcut ise meşruhatlı vize alarak Türkiye’ye yasal yollardan girebilir. Meşruhatlı vize başvuruları ise yabancı uyruklu kişinin vatandaşı olduğu ülkede bulunan Türk Konsolosluğu’na yapılmaktadır. Meşruhatlı vize başvurusunun reddi durumunda ise yabancı uyruklu kişi isterse yeniden başvuru yapabilir veya Türkiye’ye giriş yasağı süresinin dolmasını bekleyebilir.