1- Mini Yeka'da YEKDEM zorunlu mu? Lisans süresi nedir?

YEKDEM'e girip girmemek yarışmacının inisiyatifinde değil. 15 yıl boyunca bu elektriği devlete satmak zorundasınız. Lisans süresi 30 yıl.

2- Tavan fiyat uygulaması mevcut(35 kuruş) peki taban fiyat var mı? Yarışma ve açık eksiltme usulü nasıl uygulanacak?

Her ne kadar bankalar önlerini görmek adına taban fiyat görmek isteseler de halihazırda taban fiyat uygulaması mevcut değil. Yarışma ise örnek vererek açıklarsak, A-1 Bölgesi için en yüksek fiyat veren 5 firma açık eksiltme usulüne davet edilecek. Burada açık eksiltme 35 kuruştan değil, en yüksek fiyatı veren firmanın belirlediği rakamdan başlayacak. Yani teklifler sırasıyla 25,24,23,22,21 kuruş ise açık eksiltme usulü 21 kuruştan başlayacak. Açık eksiltmedeki düşüş aralığını komisyon belirleyecektir. Dolayısıyla yatırımcıların ihaleye girmeden önce iyi senaryo ve kötü senaryo şeklinde hazırlanmaları daha uygun olacaktır.

3- Eskalasyonda tavan fiyat nedir? Eskalasyonun başlangıç tarihi ne zaman olacaktır?

Eskalasyonda tavan fiyat 5.30 cent/kW şeklinde olacaktır. Eskalasyonun başlangıç günü ise yarışma günü belli olacaktır.

4- Yerli ürün kullanımı zorunlu mu?

Bakanlık bu alanda projelerin artmasıyla birlikte yerli üretimin de artacağı yönünde bir düşünceyle hareket etmekte. Ancak yerli üretimin artması istenilen verimliliği verir mi tartışma konusu. Ayrıca finansçılar da yerli invertörün riskinden endişeli. Soruya gelirsek, yüzde 70 yerli güneş paneli ve yerli invertör(evirici) zorunluluğu bulunmakta. Dolayısıyla burada doğru malzemeyi uygun fiyata bulmak proje danışmanları için önemli bir görev arz ediyor.

5- Yatırımcı proje alanını satın almak zorunda mı? Kiralama mümkün mü?

Yatırımcının inisiyatifinde bir durum söz konusu, kiralama yoluyla da mümkün. Kiralama yolunun şerhle birlikte yapılması projenin salahiyeti için önem arz ediyor.

6- YEKDEM süresi boyunca mekaniksel güç artışı mümkün mü?

Evet mümkün, teknoloji geliştikçe alınan verim de artacaktır. Burada şartnamade yazan temel özellikleri karşıladığı takdirde YEKDEM süresi boyunca mekaniksel güç artışı yapmak mümkün, YEKDEM süresi sonrası herhangi bir sınır olmaksızın yatırımcının inisiyatifinde.

7- Yarışmayı kazanan şirketin ortaklık yapısında değişik yapması mümkün mü? Pay devri yapabilir mi?

Evet, pay devri yapmak mümkün.

Avukat Yiğit Gürses