Anlaşmalı matbaa işletmesi  tarafından basım ve dağıtımı yapılan  fatura, irsaliye, vb kıymetli  belgelerle ilgili olarak  159 adet belgenin anlaşmalı  matbaa sistemine girişlerinin 15 günlük kanuni süreden sonra yapıldığı iddiasıyla vergi dairesi tarafından matbaa işletmesine …… TL özel usulsüzlük cezası  kesilmiştir. Ceza kesme dayanağı olarak ise, 213 sayılı VUK’nun  353/8 maddesi dayanak  olarak ileri sürülmüştür.

Kesilen ceza ihbarnamesine karşı mükellef anlaşmalı matbaa tarafından ise,kesilen cezaların  ve özetle tarhiyatın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla iptali  talep  edilmiştir. Ve bu konuda ilgili vergi mahkemesine müracaat edilerek cezanın dayanaksız olduğu, fiilin tek olduğu, özetle cezalı tarhiyatın tümüyle iptali gerektiği vurgulanarak iptal davası  açılmıştır.

Vergi mahkemesi tarafından ise, yapılan tarhiyata yönelik aşağıdaki gerekçeler kapsamında kesilen cezaların tümüyle iptali gerektiği yönünde hüküm kurulmuştur. 

Buna göre;

1. Uyuşmazlıkta, kesilen özel usulsüzlük cezasının  dayanağı 213 sayılı  VUK’nun 353/8.maddesinde, hangi hallerde özel usulsüzlük cezası kesileceğinin açık olarak  düzenlendiği, buna göre bildirim görevinin tamamen veya kısmen yerine getirilmemesi hallerinin özel usulsüzlük cezasını gerektireceği belirtildiği  halde bildirim görevinin geç yerine getirilmesi hususunda bir düzenlemeye yer  verilmediği görülmekte vergi incelmesinde tespit edilen fiilin özel usulsüzlük cezası  kesilmesine dair koşulları düzenleyen maddede belirtilen fiillerden olmadığı ve bildirim görevinin geç yerine getirilmesi fiilinin yorum yoluyla bildirim görevinin kısmen yerine getirilmemesi olarak değerlendirilemeyeceği dikkate alındığında, cezayı gerektiren fiilin tüm unsurları tamam olmadan faile ceza verilemeyeceği yolundaki genel ceza hukuku ilkesinin varsayım ya da kıyas yoluyla ceza  tayinine olanak tanımaması nedeniyle davacı adına 2018/1-12 dönemi için 213 sayılı VUK’nun  353.md. 8.bendi uyarınca kesilen ….. TL özel  usulsüzlük cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

2. Özetle, vergi dairesi  tarafından  düzenlenen  rapor vergi mahkemesi tarafından eleştirilerek idarece yapılan tarhiyatın kıyas yoluyla ceza kesilmesine yönelik olduğu ve bu nedenle kesilen cezanın dayanağı olarak ileri sürülen 213 sayılı VUK md.353/8 hükmüne göre 2018 yılı  için toplam 143.100,00 TL özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlılık bulunmadığı kabul edilmiştir. Sonuçta davanın  kabulüne ve kesilen özel usulsüzlük cezalarının iptaline 22.01.2020 tarihinde hükmedilmiştir.