Bilindiği gibi, tebliğ vergilendirmede en önemli bir konudur. Vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların mükellefe yazılı olarak duyurulma işlemi tebliğ olarak adlandırılmaktadır. Tebliğ konusu 213 sayılı VUK’un 93. maddesinde düzenlenmiştir. Uygulamada geçmiş yıllarda, tebliğ işlemleri hakkında önemli sorunlar yaşanmıştır. Maliye Bakanlığı e-tebligat sistemiyle uygulamada pek çok sorunu çözmüştür.(Bkz: VUK mad. 107/A Elektronik ortamda tebliğ)

Tebligatın doğru yapılması ve yasada uygun muhataplarına tebliğ edilmesi zorunludur.(Bkz: VUK mad. 93 ila 108) Hatalı tebliğler hukuken geçerli değildir. Nitekim bu husus 213 sayılı VUK mad. 108 de çok açık bir şekilde düzenlenmiştir. Tebliğ evrakının içeriği de oldukça önemlidir. Tebliğ zarfı içerisinde ilgili vesikanın doğru muhataba tebliğ edilmesi zorunludur.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununa göre tebliğ, vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların vergi idaresi (İdare) tarafından mükellefe, bunların kanuni temsilcilerine, umumi vekillerine veya vergi cezası kesilenlere bildirilmesidir.

TEBLİĞ HANGİ ADRESE YAPILIR?

Vergi Usul Kanununa göre yapılacak tebliğler, bilinen adreslere yapılmalıdır. Bilinen adresler şunlardır:

1. Mükellef tarafından işe başlamada veya adres değişikliğinde bildirilen işyeri adresleri,

2. Yoklama fişinde veya ilgilinin imzası bulunmak şartıyla yetkili memurlar tarafından bir tutanakla tespit edilen işyeri adresleri,

3. Adres Kayıt Sistemi’nde bulunan yerleşim yeri adresi.

BİLİNEN ADRESLERDE TEBLİĞ NASIL YAPILIR?

Mükellefin bilinen işyeri adresinin bulunması durumunda tebliğ öncelikle bu adreste yapılır. Bilinen işyeri adresi olmayanlara tebliğ ise doğrudan yerleşim yeri adresinde yapılır.

TEBLİĞ EVRAKININ TESLİMİ NASIL YAPILIR?

Tebliğ olunacak evrakı içeren zarf, muhatap ile posta memuru tarafından tebliğ alındısına tarih ve imza konulmak suretiyle tebliğ edilir.

TEBLİGAT ADRESİNDE TEBLİĞ YAPILACAK KİMSE BULUNAMAZSA NE YAPILIR?

Geçici ayrılmalar dâhil olmak üzere muhatabın bilinen işyeri adresinde tebliğ yapılacak kimse bulunamazsa tebliğ evrakı İdareye iade edilir. Bu durumda tebliğ, muhatabın yerleşim yeri adresinde yapılır. Geçici ayrılmalar dâhil olmak üzere muhatabın yerleşim yeri adresinde tebliğ yapılacak kimse bulunamazsa tebliğ evrakı İdareye iade edilir. İdare muhatabın yerleşim yeri adresine ikinci defa tebliğe çıkar. Muhatabın yerleşim yeri adresine ikinci defa tebliğe çıkılan durumda tebliğ yapılacak kimse bulunamazsa, posta memuru tarafından Tebligat Pusulası kapıya yapıştırılır.

MUHATABIN TEBELLÜĞDEN İMTİNA ETMESİ DURUMUNDA NE YAPILIR?

Muhatabın bilinen işyeri adresinde veya yerleşim yeri adresinde bulunmasına karşın tebellüğden imtina etmesi durumunda, posta memuru tarafından Tebligat Pusulası kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebliğ, pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihte yapılmış sayılır ve tebliğ evrakı İdareye iade edilir.

Tebliğ edilecek evrakın Tebligat Pusulası’nın yapıştırıldığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde muhatabı tarafından İdare’den alınması halinde alındığı günde, bu süre içerisinde alınmaması halinde ise pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihi izleyen on beşinci günde tebliğ yapılmış sayılır.