Diplomat İnal Batu’nun kızı Pelin Batu bugünlerde sosyal medyada trend topic oldu. Nedeni ise yıllar önce, Tarihin Arka Odası programında “Mansplaining”e maruz kalmış olmasıydı.

Peki Nedir Bu Mansplaining?

Mansplaining, İngilizcede man (erkek) ve splaining (izah etme veya açıklık getirme) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan ve "birine, karakteristik olarak bir erkek tarafından bir kadına, küçümseyici veya büyüklük taslayan bir biçimde bir şeyler anlatmak" anlamına gelen bir ihtira. The Atlantic dergisinden Lily Rothman'ın tanımına göre mansplaining, "bir şeyin, anlatımı dinleyen kişinin anlatan kişiden daha fazlasını bildiği gerçeğine aldırış edilmeden anlatılması, bunun genellikle bir erkek tarafından bir kadına yapılmasıdır".

Feminist yazar Rebecca Solnit, bu fenomeni, "aşırı özgüvenin ve bihaberliğin kesişimi" olarak yorumlamıştır.

Mobbing Nedir?

Mobbing ya da bezdiri, bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması.

Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarıdır.

Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır. Son dönemde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere çeşitli alanlarda disiplinler arası çalışılan bir konu haline gelmiştir.

Kadının, fikir ve düşüncelerini değersizleştirme, kadını aşağılama olarak tanımlanabilecek olan Mansplaining’in, mobbing olduğunu düşünüyoruz.

KAYNAKÇA

https://www.superhaber.tv/isyan-etti-agladi-yayini-terketti-video-299062

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mansplaining

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mobbing