Bilindiği üzere, matrah artırımı yapmış olan mükellefler bu matrah arttrımına ilişkin ödemelerini de düzenli olarak yaparak yasadan faydalanırlar. Hatta en son Ankara Vergi Mahkemesi tarafından verilen emsal  bir kararda 7143 sayılı yasaya göre matrah arttırımı yapmış mükelleflerin ödemelerini yapması halinde eksik  bir taksitin ödenmemesi halinde bile matrah  arttırım hükümlerinin bozulmayacağı yönünde  kararlar verilmektedir. 

Öte yandan bu mükelleflerin özel esaslara alınmaları olanaksızdır. Ancak matrah artırımı yapılan dönemlerde sahte fatura kullanımı tespit edildiği takdirde bu mükelleflerin KDV beyannamelerini düzeltmeleri zorunludur. ( Bakınız; 7143 sayılı yasa md. 5 / 3 )

Diğer taraftan vergi dairelerinin ve denetim elemanlarının sonraki döneme devreden KDV’ ye yönelik dikkatli olmaları gerekmektedir. Matrah artırımında bulunulan bir döneme ilişkin sonraki döneme devreden KDV, Matrah artırımında bulunulmayan gelecekteki bir dönemde önceki dönemden devreden KDV tutarına etki ediyor ise mükellef Özel esaslara tabi tutulmayacak fakat mutlak suretle KDV beyannamesini düzeltecektir. Bu tespit vergi dairesi tarafından yapılmış ise mükellef düzeltme vermeye yönlendirilecektir.

İnceleme elemanları tarafından yapılan incelemeler esnasında durumun tespiti halinde ilgili çıkartma işlemi vergi inceleme raporları ile resen düzeltme işlemi tatbik edilecektir. Konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 01.03.2019 Gün ve 33238 Sayılı bir özelge de de durum açıkça izah edilmiştir. Öte yandan Mehmet FİL tarafından kaleme alınan ‘’Matrah Artırımından Faydalananlar, özel Esaslara Alınır mı, Düzeltme Beyannamesi vermeye zorlanabilir mi’’ yaklaşım dergisi Nisan / 2020 - s:69-73 yazı bu anlamda bütün soruları cevaplandırır mahiyettedir.