Hakimler ve Savcılar Kurulu 2. Daire Başkanı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bugün bazı haber sitelerinde yer aldığı şekli ile; 21 Mart'ta 4 Yargıtay üyesi ile bin 500'e yakın hakim-savcı hakkında ankesörden soruşturma başlatıldığı haberi üzerine, Aynı gün bir açıklama yapan HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ın “Gündemimizde böyle bir soruşturma yok. 1. Daire'nin bin 500 hakim ve savcıyla ilgili verdiği soruşturma izni de mevcut değil” diyerek, haberi yalanladığını, ancak daha sonra ki bir haber üzerine ise yine HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ın Twitter hesabından, bir önceki haberi doğruladığı belirtilmesi karşısında yanlış anlaşılmaları önlemek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına bir kez daha açıklama yapma gereği duyulmuştur." ifadelerini kullanıldı.

Yapılan açıklama şöyle;

"Daha öncede ifade edildiği üzere HSK Birinci Dairesi tarafından (Ankösörlü telefon aramasından kaynaklanan) 1509 hakim - savcı hakkında verilmiş bir inceleme ve soruşturma izni kesinlikle yoktur.

Son haberde bildirilen İzmir Başsavcılığının yaptığı Ankösör soruşturmasında ismi geçen ve hakkında soruşturma yapılan görevdeki ilk derece hakim sayısı üç kişidir. Haberde de belirtildiği gibi iki hakim idari yargıda bir hakim ise adli yargıda görevlidir.

Yine bu soruşturma kapsamında bulunan dört hakimin ise HSK genel kurulunca daha önceden meslekten çıkartıldığı görülmüştür.

Hâkimler Savcılar Kuruluna çeşitli yollarla ulaşan ihbar, şikayetler ile etkin pişmanlık nedeniyle verilen ifadeden ve bayloc içeriklerinden çıkan sonuçlardan ciddi görülenler HSK teftiş kurulunca incelenip, soruşturulmakta ve HSK Genel Kurulunca gereken kararlar alınmaktadır.

En son 12.07.2019 tarihinde bu değerlendirme yapılmış, 17 hakim ve savcıdan son savunmaları istenmiş, bunların 9 una görevden el çektirilmiştir. Teftiş Kurulunun İncelemeleri Tamamlandıkça HSK ya ulaşmış her ihbar ve şikayet Genel Kurulda değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır.

Bayloc listelerinde yer alan (morbeyin sebebiyle listeden çıkan ve hakkında bu delil dışında delil bulunmayanlar hariç) hiçbir hakim ve savcı göreve devam ettirilmemiş, bütün kamu idarelerinden önce bu konuda gereken kararlar süratle verilmiştir.

Açıklamalar değerlendirildiğinde; baştan beri söylendiği üzere 1500 hakim hakkında, salt Ankösörlü telefon kullanımı ile ilgili bir soruşturma izninin bulunmadığı nettir. İzmir Başsavcılığı ihbarı ise dördü daha önce ihraç edilen yedi hakime ilişkindir. Saygı ile arzolunur."