RESMİ KİMLİK

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına gönderilen 'Avukat Kimliklerinin Bankacılık İşlemlerinde Resmi Kimlik Sayılması' konulu yazıda, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 9'uncu maddesinin dördüncü fıkrasında avukat kimliklerinin tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğu ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle '... üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan ve özel kanunlarında resmi kimlik hükmünde olduğu açıkça belirtilen kimlik belgeleri" hükmünün nazara alındığında bankacılık işlemlerinde avukat kimliklerinin kabul edilmesinin zorunlu olduğu belirtildi.

ZORLUK ÇIKARILMAMASI...

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar'ın imzasıyla gönderilen yazıda; 

"Bu anlamda, güven veren ve erişilebilir adaletin tesisinde, hak ve özgürlüklerle hukukun üstünlüğü ilkesinin güçlendirilmesinde avukatlık mesleğinin yadsınamaz bir yeri vardır. Bundan dolayıdır ki avukatların mesleki sorunlarına çözüm bulmak ve savunmanın imkanlarını güçlendirmek her zaman için önem arz etmiştir. Bu amaçla da Avukatlık Kanunu'nun 2'nci maddesinin üçüncü fıkrasında, görevlerinin yerine getirilmesinde tüm kurumların avukatlara yardımcı olmak zorunda oldukları açıkça hüküm altına alınmıştır. 

Bu nedenle, avukatların mesleklerini daha etkin bir biçimde ifa edebilmeleri için tüm kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirme konusunda hassas davranmaları önem teşkil etmektedir.

Bu itibarla, avukatlar tarafından kimliklerinin ibraz edilmesi halinde Bankalarca işlem yapılması ve zorluk çıkarılmaması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim" ifadeleri kullanıldı. (hukukihaber.net)