Baro Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Av. İlknur Önal tarafından basın açıklaması okundu.  

Açıklamanın ardından Ankara’da bulunan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, akıllı telefon üzerinden canlı yayın yaparak son durumu aktardı. 

Bağlantısı sırasında meslektaşları tarafından alkışlandı. Av. Veli Küçük, konuşmasında; 
“Tüm meslektaşlarımıza Başkan Yardımcımız Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreterimiz Av. Semih Gökayaz ve Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Nevzat Elçi’nin, baro başkanlarının selam ve sevgilerimizi iletiyorum. Cuma günü sabah başlattığımız savunma yürüyüşü ne yazık ki Ankara’ya girişte anayasaya ve hukuka aykırı bir şekilde engellenmektedir. 

İsteğimiz olan hukuk devleti kavramının tam aksi polis devleti anlayışı ve dayatmayla karşı karşıyayız. 
Bizler, hukukçular, ülkesini seven insanlar ve duyarlılık sahibi yurttaşlar olarak hak, hukuk ve adalete sahip çıkmaya devam edeceğiz.  Bugün 56 Baro başkanımız burada. Ankara’ya girişimize şu anda izin verilmiyor.  Özgürlüklerin ihlal edildiği bu korku imparatorluğu döneminde baro başkanları Ankara’ya giremiyorsa, bu tablo yurttaşlarımızın hak aramada ne kadar sıkıntılı olduğunu göstermektedir. Baroların ayrıştırılmasına, bölünmesine asla izin vermeyeceğiz.” dedi.

Önceki dönem Baro Başkanları Av. Mengücek Gazi Çıtırık ve Av. M. Ziya Yergök ve TBB delegesi Av. Ümit Büyükdağ da birer konuşma yaparak, hukuk dışı uygulamaları protesto ettiler.

Basın açıklaması sonunda avukatlar 30 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı. Eylemlerine bundan sonra da devam edileceği bilgisi verildi. 

Avukatlar eylem sırasında sık sık ‘direne, direne kazanacağız” sloganları attılar.

BASINA VE KAMUOYUNA

19 Haziran Cuma günü Türkiye'nin dört bir yanından baro başkanları tarafından başlatılan yürüyüş, Ankara sınırında hukuka aykırı olarak durdurulmuştur. 56 baro başkanının ve çok sayıda baro yönetim kurulu üyesinin barışçıl şekilde gerçekleştirdikleri bu eylemin engellenmesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ülkemizin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan seyahat, gösteri ve toplantı yürüyüşü hakkının açık ihlalidir. 

Güvenlik güçlerinin bu hukuksuz emri yerine getirirken Ordu Baro Başkanını gözaltına almak istemesi, Gaziantep ve İzmir Baro Başkanlarının darp edilmeleri hukukun üstünlüğü mücadelesi veren baro başkanlarına yönelik bu tavır esasen yurttaşlara verilmek istenen bir gözdağıdır. 
Bu saldırılar ülkemizin demokratik ve insan haklarına dayalı bir Cumhuriyet olarak kalması ve yurttaşların haklarının korunması için devam ettirdiğimiz mücadelemize asla zarar veremeyecektir. 
Halkın adil yargılanma hakkının, hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının temsilcisi ve güvencesi olan biz Avukatlar ve Barolar susarsa, halkın nefesi kesilir.

BU HUKUKSUZLUĞA SON VERİLENE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR.

ADANA BAROSU BAŞKANLIĞI