Ümit KARAARSLAN /gazetevatan.com


Yargı Çalışanları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Kartal yargı çalışanlarının sorunlarını anlattı.

* '3717 Sayılı Yasa' kapsamı yargı çalışanlarının sorunları ve Yol Tazminatları konusu açıklarmısınız?

Kartal: İşlerini yaparken yaşadıkları birçok zorluğa rağmen meslektaşlarımızın çalışma şartları ve ekonomik durumları düzeltilip ödüllendirileceklerine, aksine yol tazminatlarımız elimizdeki üç-beş kuruş da elimizden alınmak istenmekte. Bütün meslektaşlarımız dört gözle bu haksız uygulamaya son verilerek, ortalama 55 Trilyon civarına ulaştığı tahmin edilen yol tazminatlarının personel arasında eşit bir şekilde dağıtılmasını dört gözle beklemekteler. Nitekim biz de Yargı Çalışanları Derneği olarak bu konuda meslektaşlarımızın duygularına tercüman olarak, yetkililerimizden bu konunun en kısa sürede ve en adil şekilde çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.


* Yargı çalışanları sayısal olarak yaterli mi ; iş yükünüz ne durumda?

Kartal: Maalesef, bugün üniversite kürsülerinde hukuk devleti, polis devleti kuramı işlenirken hiç bir zaman hukuk devleti olgusu için yargı çalışanlarının sayısal yetersizliği vurgulanmamaktadır. Kolluk kuvvetlerinin, yargı çalışanlarından 3-4 kat daha fazla olduğu toplumlarda hukuk devleti ilkesi olup olmadığının takdirini sizlere bırakıyorum.


* Adalet yargı çalışanları için yeterince işlemiyor mu?

Kartal: Hepimizce bilindiği gibi “Adil bir dünya, adil bir yargıdan” geçmektedir. Adil bir yargının olabilmesi için iyi yetişmiş, öz güven sahibi, maddi ve manevi hiç bir sıkıntısı ve baskı altında olmayan hür ve bağımsız bireylere ihtiyaç vardır. Ancak yine hepimizce malum olunduğu üzere, maalesef ülkemizde yargı emekçileri için bunlardan söz etmek neredeyse bir ütopya olarak görünmektedir. Çünkü ülkemizde yargı çalışanlarının acilen çözüm bekleyen bir çok maddi –manevi sıkıntıları var.


* Güvenlik problemi yaşıyor musunuz?

Kartal: Tam da bu noktada yeri gelmişken mütevaffa meslektaşımıza Derya Boğa'ya Allahtan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum, benzeri olayların bir daha yaşanmaması için meslektaşlarımızın çalışma ortamlarında güvenlik önlemlerinin arttırılması için görevlileri önlemleri arttırmaya davet ediyorum. Zira meslektaşlarımız görevlerini icra ederken her daim böyle sıkıntılarla karşılaşma riski ile karşı karşıyadırlar. Her ne kadar ölümle sonuçlanmasa da hacizlerde ve keşiflerde de bu tip sıkıntılar sık sık yaşanmaktadır.


* Adliyelerde çalışan, yargı çalışanları adaletten yeterince yararlanamıyor mu?

Kartal: Adaletin gönül erleri, terzi kendi söküğünü dikemez mukabilinden haksızlıklara maruz kalmış, adalet içinde adaletsizlikler ile hep yüz yüze gelmişlerdir. Kimi zaman kafasına vurulmuş susturulmuş, kimi zaman başıma bir iş gelir diye susmuş, kimi zaman başka kurumlarda dört-beş kişinin yaptığı işi personel eksikliğinden ötürü tek başına yapmış ( - ki adliyelerde ekseriyetle böyledir) ve hatta kimi zaman Adana Adliyesindeki meslektaşımız gibi canından olma riski ile karşılaşmıştır.