Ankara Barosu’nun saat 09.00’da başlaması beklenen 66. Olağan Genel Kurulu’nu saat 17.00’a kadar son dakika toplanan imzalarla başladı. Genel kurul için gereken 2 bin 84 imza son dakika avukatların koşarak imza atmaya gelmesiyle toplandı. İmzaların toplanmasının ardından mevcut Baro Başkanı Erinç Sağkan alkışlandı.

Demokratik Sol Grubu adayı mevcut Baro Başkanı Erinç Sağkan, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubunun adayı İlke Işık, Mesleğe Vefa Grubu’nun adayı Sezgin Özkan ve Avukat Hakları Grubu’nun adayı Nazlı Didem Moğulkoç genel kurulda yarışacak. Baro Başkanı Sağkan ve Başkan adayı İlke Işık’ın konuşmalarının ardından Doğrudan Demokrasi Hareketi’nin adayı Nihad Karslı söz aldı. Karslı, Ankara Barosu’nun çalışmadığını ve avukatların aleyhinde bir kanun çıkarıldığında da ağladığını kaydederek, mevcut Başkan Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetimine seçilmek istemesini de eleştirdi.

Karslı, şunları söyledi:

Türkiye Barolar Birliği yönetimine seçilir de görevden ayrılırsanız Ankara Barosu’nu kalanlar olağanüstü genel kurula götürecek mi? Yoksa mevcut yönetim içinden mi seçeceksiniz. Ankara Barosu ne kadar siyasetin içindeyse o kadar da siyasetin dışında hareket etmesi gerekir… Avukatların dünya kadar sorunu var, birçok avukat arkadaşımız açken Diyanet ile polemik yapmak doğru değil. 20 bin üyesi olan Ankara Barosu ne karar alıyor da üyeleriyle paylaşmıyor, şeffaf değil.

İŞÇİ AVUKATLARLA İLGİLİ ÖNERGEYE DESTEK

Başkan adayı Sezgin Özkan, işçi avukatlarla ilgili diğer aday Işık’ın verdiği tüm önergelere destek vereceklerini açıkladı. Özkan, Ankara Barosu yönetiminin mevcut sayıyı geç saatte toplandığını belirterek, mali tablonun okunmadan onaylanmasını da eleştirdi.

Özkan, “Ankara Barosu’nun internet sayfasında mali tablo var ama açıklanan hiçbir şey yok” dedi. Özkan, baronun mali bütçesinin eleştirmeye devam ederek, “Ankara Barosu’nun kendine ait binası yok. Kızılay’daki bina kirası ödenen bir bina. Kiralarını vaktinde ödeyemiyor. Kiralık binası olan Ankara Barosu kurulları 5 yıldızlı otellerde yemeğe götürüyor” diyerek baro yönetiminin harcamasını eleştirdi.

Başkan adayı Nazlı Didem Moğulkoç, halen Ankara’da tek bir adliyenin olmamasını eleştirerek, Baro Başkanı Sağkan ve Adalet Bakanı Abdülhamid Gül arasında imzalanan protokolü hatırlattı. Moğulkoç, “Adliye yapılacak olsa adliyeler bölünerek, plazalara serpiştirilmezdi. Burada baro yönetiminde yanlış yönetilen bir süreç var. Baro yönetimini çözüm üretmek konusunda göremiyoruz” dedi.

“BİZ BU ANLAYIŞA KARŞIYIZ”

Baro Başkan adayı İlke Işık, meslektaşlarını genel kurula katılmaya çağırırken, mevcut baro yönetimini de “Şu ana kadar toplanamıyor olmamızın, baromuzu yıllardır yöneten anlayış ile çok ilgisi var. Ankara Barosu’nu tüm avukatların örgütü haline getirebilirsek bu sorunu çözeceğiz. Gerçekten demokratik ve katılımcı bir baro olmadığımız için bu sorunu yaşıyoruz. Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar olarak tam da bunu diyoruz, gelin baroyu birlikte yönetelim” diye konuştu.

BARO BAŞKANI'NDAN GENEL KURULA KATILIM ÇAĞRISI

Mevcut Baro Başkanı Sağkan da meslektaşlarına genel kurula katılma çağrısı yaparak, saat 17.00’den sonra genel kurulun toplanamayacağı yönündeki iddiaları yalanladı. Bugün saat kaç olursa olsun genel kurulu yapacaklarını dile getiren Sağkan, şunları söyledi:

“Baronun genel kurulları akşam geç saatlere kadar sürebilmekte. Ancak genel kurulun önemi meslektaşlarımızın burada görüş ve eleştirilerine ortaya koyabilecekleri, sağlıklı zemin hatırlanarak, en yüksek karar organı olan genel kuruldan Ankara Barosu’nun sesi gür çıkmasıdır… Bütün meslektaşlarımızın eleştirilerini sunabilecekleri sağlıklı bir ortamda yürütebilmemiz için bütün meslektaşlarımızı Bilkent Odeon’a davet ediyoruz.”

Bugün de genel kurul toplanamazsa ilerleyen süreçte yeniden genel kurul çağrısı yapacaklarını bildiren Sağkan, üçüncü kez genel kurul toplanamaması durumda kayyum atanacağına yönelik iddiayı da yalanlayarak, “Ancak benim genel kurulun toplanamayacağı gibi bir endişem yok. Ancak saat geciktikçe genel kurulun olması gereken verimlilikten uzaklaştığı endişem var” diye vurguladı.  

Yaklaşık 21 bin üyesi olan Ankara Barosu’nun 4-5 Eylül tarihlerinde salt çoğunlukla yapılması beklenen genel kurulu çoğunluğun sağlanamaması üzerine bugüne ertelenmişti. Avukatlık Kanunu’na göre bu toplantıda baroya kayıtlı üye sayısının yarısının bir fazlasının imza vermesi gerekiyordu. Genel kurul söz konusu tarihte yapılamadığı için 19-20 Eylül tarihine ertelenmişti. Bugün gerçekleşecek genel kurulda da yüzde 10 üyenin imzası gerekiyordu.