Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Ayşegül Karpuz hakkında geri gönderme merkezi girişinde çantasını aratmadan kuruma girmek istediği ve görevli memura mukavemet ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre; Karşıyaka Adliyesi 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Ayşegül Karpuz'un yanı sıra onlarca meslektaşı da Karpuz'u savunmak için hazır bulunurken, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de duruşmaya katıldı. Duruşma salonuna korona virüsü (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında yalnızca 10 avukat alındı.

'ASILSIZ VERİLERLE MESLEĞİMİ YAPMAM ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR'

Duruşmada kimlik tespitinin ardından ifade veren avukat Ayşegül Karpuz, 2014 yılından beri aktif olarak göç ve iltica hukuku alanında çalıştığını belirterek, geri gönderme merkezlerinde tutulan çok sayıda müvekkili bulunduğunu ifade söyledi.

Olay günü yanında bir meslektaşı ile birlikte geri gönderme merkezindeki bir müvekkilini görmeye gittiğini aktaran Karpuz, girişte kayıt esnasında çantasının x-ray cihazına koymasının istendiğini kendisinin de Avukatlık Kanunu'nu gerekçe göstererek buna karşı çıktığını dile getirdi.

Müvvekili ile görüşme yaptıktan sonra geri gönderme merkezinden ayrıldığını söyleyen Karpuz, arkasından tutanak tutulduğunu ve o gün görüşme yaptığı müvekkiline de serbest bırakılma karşılığında aleyhinde tutanak tutturulduğunu belirtti.

Suçlamaları reddeden Karpuz, asılsız verilerle mesleğini yapmasının engellenmeye çalışıldığını söyledi.

MÜŞTEKİLER: ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ

Olay gününü anlatan müştekiler ise Karpuz'un kendilerine herhangi bir fiziki müdahalede bulunmadığını ve şikayetçi olmadıklarını beyan etti.

Duruşmada yazılı savunma veren İl Göç İdaresi avukatı Fehmi Alper Dağlıgil ise şikayetçi olduklarını belirterek, davaya müdahil olma talebinde bulundu.

İL GÖÇ İDARESİ'NİN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Talebin ardından konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise söz konusu kurumun katılma talebine anlam veremediklerini ifade ederek, müdahil olma talebinin reddini talep etti.

Avukat Uysal Himmet Aslan da avukatın üstünün aranmasının savunmaya yönelik bir müdahale olduğunu, davaya katılma talebinin de bunun devamı olduğunu, bu nedenle reddedilmesi gerektiğini söyledi.

Duruşma savcısı ise katılma talebinin kabul edilmesini isterken, kısa bir ara veren mahkeme İl Göç İdaresi'nin katılma talebini reddetti.

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

Duruşma savcısı, sanık ile görevliler arasında bir tartışma olsa da kanunda sayılan suç unsurları oluşmadığından beraatine karar verilmesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy birliği ile avukat Ayşegül Karpuz'un beraatine karar verdi.