Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman imzasıyla tüm Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen yazıda, avukat görüşme odalarının kapısının görüşme sırasında kilitlenmesinin uygun olmadığı, güvenlik açısından sakıncalı olaylara mahal verilmemesi için de kurum personel ve fiziki alt yapısına uygun başkaca ek önlemler alınması gerektiği bildirildi.  


Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün Silivri, Bakırköy, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazdığı 24 Mart 2010 tarih ve 312/33232 sayılı yazısı şöyle:


 

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

Sayı   :B.03.0.CTE.0.00.14-647.03.01/312/33232                                       24/03/2010

Konu : Avukat görüşme odalarının kilitlenmemesi

                                 ........................CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA


İlgi      : İstanbul Barosu Başkanlığının 23/06/2009 tarihli ve 838 sayılı yazısı.

Silivri 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 Nolu L Tipi Kapalı, Metris 1 ve 2 Nolu T Tipi Kapalı, Ümraniye E ve T Tipi Kapalı Ceza infaz Kurumlarında avukatlar ile hükümlü veya tutuklu müvekkillerinin görüşmeleri esnasında koridor veya oda kapılarının kilitlendiği, avukatların kendilerini tutuklu veya hükümlü gibi hissetmelerine neden olan, aynı zamanda güvenliklerini de risk altına alacak nitelikteki bu uygulamadan vazgeçilmesi talebine ilişkin ilgi yazı incelendi.

Bilindiği üzere;

Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmeliğin;

"Tutuklunun müdafi ile görüşmesi" başlıklı I9'uncu maddesinde; "Tutuklu, vekaletname aranmaksızın müdafi ile her zaman ve konuşulanları başkalarının duymayacağı, ancak; görüşmenin görevlilerce izlenebileceği bir ortamda, açık görüş usulüne tabi olarak görüşür. Bu kişilerin müdafi ile yazışmaları denetime tabi tutulmaz.

Soruşturma evresinde, aynı anda en fazla üç avukat tutuklu ile görüşebilir."

"Hükümlünün avukat ile görüşmesi" başlıklı 20'nci maddesinde; "Hükümlü ile avukatı, meslek kimliğinin ibrazı üzerine, tatil günleri dışında ve çalışma saatleri içinde, bu iş için ayrılan görüşme yerlerinde, konuşulanların duyulamayacağı, ancak; güvenlik nedeniyle görülebileceği bir biçimde, açık görüş usulüne uygun olarak görüştürülür.

Avukatların savunmaya ilişkin belgeleri, dosyalan ve müvekkilleri ile yaptıkları konuşmaların kayıtları incelemeye tâbi tutulamaz. Ancak, 5237 sayılı Kanunun 220nci, ikinci kitap dördüncü kısım dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan mahkûm olan hükümlülerin avukatları ile ilişkisi; konusu suç teşkil eden fiilleri işlediğinin, infaz kurumunun güvenliğini tehlikeye düşürdüğüne, terör örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının örgütsel amaçlı haberleşmelerine aracılık ettiğine ilişkin bulgu veya belge elde edilmesi hâlinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemi ve infaz hâkiminin kararıyla, bir görevli görüşmede hazır bulundurulabileceği gibi bu kişilerin avukatlarına verdiği veya avukatlarınca bu kişilere verilen belgeler infaz hâkimince incelenebilir. İnfaz hâkimi belgenin kısmen veya tamamen verilmesine veya verilmemesine karar verir. Bu karara karşı ilgililer 4675 sayılı İnfaz Hâkimliği Kanunu'na göre itiraz edebilir.

Zorunlu hâllerde, belirlenen gün ve saatler dışındaki görüşmelere, Cumhuriyet başsavcılığı yazılı olarak izin verebilir.

Hükümlü, vekâletnamesi olmayan avukatlarıyla, avukatlık mesleğinin icrası çerçevesinde en çok üç kez görüşme hakkına sahiptir." Hükümlerine yer verilmiştir.

Söz konusu Yönetmelikte avukatların müvekkilleri ile yapacakları görüşmelerin duyulamayacak şekilde görevli personel tarafından izlenilmesi gerektiği açıkça belirtilmiştir.

Buna karşılık; savunma, yargılama faaliyetinin önemli temel unsurlarından birisi olduğundan, avukatların bu rür faaliyetlerinin kolaylaştırılması ve yaptıkları işin önemine binaen gerekli davranış biçimlerinin gösterilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; avukat görüşme odalarının kapıları kilitlendiği takdirde bu durumun personelin görüşme mahallinden uzaklaştığı ve böylece adı geçen Yönetmeliğin 20'nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen izleme faaliyetlerinin yapılmadığı veya yapılamadığı şeklinde değerlendirilebileceği, ayrıca görüşme odalarında meydana gelmesi muhtemel olaylara karşı personelin zamanında müdahale edememesi sonucunu doğuracağı açıktır.

Bu itibarla;

I- Avukat görüşme odalarının kapısının görüşme sırasında kilitlenmesinin uygun olmadığı,

2-Güvenlik açısından sakıncalı olaylara mahal verilmemesi için kurumun personel ve fizikî yapısına uygun başkaca ek önlemler alınması gerektiği,


Değerlendirilmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Nizamettin KALAMAN

Hâkim

Bakan a.

Genel Müdür

DAĞITIM:

Gereği:

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığına

 

* Bu evrak elektronik imza ile imzalanmış ve DYS üzerinden gönderilmiştir. Ayrıca fizikî olarak gönderilmeyecektir.


(istanbulbarosu.org.tr)