Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından “Dava Şartı Olan Arabuluculukta Taraf Vekilliği” başlıklı iki gün sürecek olan özel eğitim programı TBB Av. Özdemir Özok Kongre Merkezi’nde yapıldı. Programa yaklaşık bin 800 avukat başvurdu. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, açılış konuşmasında, “Yine tarihi günlerden birini yaşıyoruz. Bu salon dolu. Aşağıdaki salon dolu. İki gün boyunca” dedi.

AVUKATI DIŞLARSANIZ, ARABULUCULUK HEDEFİNE ULAŞMAZ

Toplantının gerçekten önemli olduğunun altını çizen Feyzioğlu, arabuluculuk müessesesinin artık hayatımıza girdiğini kaydetti. Feyzioğlu, “Bizim yılardır bakanlıkla ve yetkililerle yaptığımız görüşmelerde dile getirdiğimiz bir husus var. Arabuluculukta avukatı dışlarsanız bu müessese hedefine ulaşmaz. Yani dava sayısını kalıcı olarak azaltamazsınız, erteleyebilirsiniz. Ve madem ki arabuluculuğu toplumsal bir barışma, toplumsal bir huzur adına takdim ediyorsunuz, kandırıldığını düşünen kişinin attığı bir imzayla uyuşmazlığın şeklen ortadan kalkması toplumda huzursuzluğu azaltmaz, tam aksine bir düdüklü tencere gibi basıncı her geçen gün artırır, müessese ile birlikte toplumsal nizama da zarar verir” dedi.

HUKUKİ GÜVENLİĞİN TEMİNATI AVUKATTIR

Avukatların karakolda ifade almaya katılması ve bazı suçlarda da ifadeye katılma zorunluluğu getiren eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda yapılan değişikliği anımsatan Feyzioğlu, “Bu değişiklik ifade almalar daha sonra ihtilaflı hale gelmesin diye yapıldı. Avukat yargılama usulüne güvenlik getirir. Hukuki güvenliğin teminatı avukattır. Savcı suçlar, hakim yargılar. Avukat ise bu sistemde vatandaşın gerçek anlamda hukuki güvenliğini sağlamak için vardır. Mesele budur” diye konuştu.

HUKUK NİZAMINI PATLATIR UYARISI

Feyzioğlu, dava şartı haline getirilmiş iş uyuşmazlıklarıyla ilgili arabuluculukta, avukatı olmayan işçiye adli yardımdan avukat tayini ve bu avukatın ücretinin işsizlik fonundan ayrılacak cüzi bir miktarla karşılanması önerilerinin hala masada olduğunu ve bunun takipçisi olduklarını kaydetti. Feyzioğlu,  “Ama avukat arabuluculukta bir engel olarak görülmeye devam edilirse belki sayısal olarak anlaşma çokmuş gibi görünür ama emin olunuz ki ya yarın Yargıtay’dan döner bunlar ya da toplumsal barış öyle bir bozulur ki müessese ile birlikte hukuk nizamını da patlatır gider” uyarısında bulundu.

İYİ Kİ AVUKAT VARDIR

Bu önerilerinin gerçekleşmesi halinde müessesenin başarılı olacağını, toplumsal barışın sağlanacağını ve avukatların zarar görmesinin önleneceğini kaydeden Feyzioğlu, “Gelin bunun peşine hep birlikte düşelim. Ama bilgiyle düşelim. İşte bu toplantının yakın amacı sizi bilgilendirmek, orta vadeli amacı ise ‘Bizden daha bilgili kim var ki? Biz bu sisteme aktif şekilde dahil olursak hiç kuşku duymayın ki toplumun menfaatine olacaktır’ diyebilmektir. Yani avukatlardan korkulmasın. Avukatlara dört elle sarılmak lazımdır. İyi ki avukat vardır. İyi ki varsınız sevgili meslektaşlarım. Sağolun, varolun” dedi.

Feyzioğlu’nun konuşmasının ardından başlayan seminerin; 
-Av. Ayşe Köseyener’in moderatörlüğünü üstlendiği “Usûl” başlıklı ilk bölümünde Av. Pervin Yıldız, 
-Moderatörlüğünü TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sema Aksoy’un üstlendiği “İletişim ve Müzakere Teknikleri” başlıklı ikinci bölümünde Psikiyatri Uzmanı Dr. Semih Dikkatli, 
-Moderatörlüğünü Av. Salde  Şebnem Çıngır’ın üstelendiği ve yarın yapılacak “İş Uyuşmazlıklarında İşçi Alacağının Hesaplanması” başlıklı üçüncü bölümünde Av. Sema Güleç Uçakhan eğitmen olarak yer alıyor.

Görüntüle