İstanbul Barosu Başkanlığı, Avukat Atilla Özen aracılığıyla, 27 Ağustos 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, yönetmeliğin bağımsız mahkemelere ait yargı yetkisini kısmen de olsa kullanma amacı taşıdığı, Avukatlık Kanunu ile yalnızca avukatlara tanınan hak ve yetkilerin alternatif hukuki çözüm yolları adı altında gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Ankara 10. İdare Mahkemesi, 17 Eylül’de yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali talebini reddederken, sadece 5. maddesinin “Hukuki yardıma erişimi kısıtlı gruplara karşılıksız hukuki destek hizmeti sunmak” kısmının iptaline hükmetti. Kararda, şu gerekçeler yazıldı:

“Davanın 5. maddesinde tanımlanan ‘hukuki yardıma erişimi kısıtlı gruplara karşılıksız hukuki destek hizmeti sunmak’ amacının yargı mercileri nezdindeki hukuki uyuşmazlıklar ile alternatif yöntemlere tabi tutulan hukuki uyuşmazlıklar arasında açık bir ayrım yapmadığı, lafzı itibarıyla yargı mercileri nezdindeki hukuki uyuşmazlıklara ilişkin hukuki mütalaa/danışma hizmetini de kapsar mahiyette olduğu, bu mahiyeti ile 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 35. maddesinin yargı mercileri nezdindeki hukuki uyuşmazlıklara ilişkin hukuki mütaala/danışma hizmetini baroya kayıtlı avukatların inhisarına (tekeline) bırakın hükmünü ihlal ettiği sonucuna varılmıştır.” (Alican Uludağ / Cumhuriyet)