Bursa'da cübbeleriyle yürüyüş yapan avukatlar Ertosun'u istifaya çağırdı. Ertosun'un hâkim ve savcıların özlük hakları ile ilgili doğrudan yetkilendirilmiş olduğunu hatırlatan avukatlar, açıklamayla bu kişiler üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığını belirtti. HSYK üyesi Ertosun, Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki 'devlet sırrı' niteliğindeki belgelerin hâkim veya mahkeme heyeti tarafından incelenmesinin soruşturma aşamasında değil, sadece kovuşturma evresinde mümkün olduğunu ileri sürmüştü.

Bursa Adliyesi önünde toplanan 100'ün üzerinde avukat, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi Ali Suat Ertosun'a tepki gösterdi. Açıklamaya cübbeleri ile katılan avukatlar Ertosun'u istifaya çağırdı. Avukatların sözcülüğünü yapan Ahenk Hukuk Derneği Başkanı Hayati Selamet, Ertosun'un son bir hafta içerisinde yapmış olduğu açıklamaların, bağımsız olarak görev yapması gereken hâkim ve savcılara karşı açık bir baskı ve telkin niteliği taşıdığını savundu. Hâkim ve savcıların tarafsızlık ve bağımsızlığına en çok saygı göstermesi gereken Ertosun'un, tam aksini yaptığını vurgulayan Selamet, Ertosun'un devam eden soruşturmalar ve davalarla ilgili görev yapan hâkim ve savcıları baskı altına alıcı beyanlarda bulunmasının, hukuk devleti ilkeleri, yargı bağımsızlığı ve halen bulunduğu görevle bağdaşmadığını kaydetti.

Ertosun'un yaptığı açıklamalarla Anayasa'nın 138. maddesinde belirtilen "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz." hükmünü açıkça ihlal ettiğine dikkat çeken Selamet, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ali Suat Ertosun'un aynı zamanda hâkimler ve savcıların özlük işleri ile ilgili olarak da karar verme makamında bulunması sebebiyle konu daha da önem arz etmektedir.

HSYK Kanunu'nun 4. maddesinde HSYK'nın 'Hâkimleri mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapmak' görevlerini haiz olduğu açıkça belirtilmiştir. Ali Suat Ertosun, Genelkurmay Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda halen inceleme ve delil araştırması yapmakta olan hâkimi, açıklamaları ile baskı altına almaya çalışmakta olup araştırma ve soruşturmanın sağlıklı ilerlemesini engellemektedir." Hayati Selamet, Ali Suat Ertosun'un beyanları ile tarafsızlığını yitirdiğini, bu nedenle istifa etmesi gerektiğini ifade etti.

Oltan Sungurlu (Eski Adalet Bakanı): Kozmik odadaki tüm suç delilleri ortaya çıkarılmalı
Kozmik odada yapılan aramalar sırasında suikast iddiasının dışında başka bir suça ilişkin herhangi bir delil bulunduğu takdirde, hâkim bu delilleri gerekli mercilere bildirmekle yükümlüdür. Kozmik odada farklı suç delilleri varsa ortaya çıkmalıdır. Hâkim orada bir ceset ile karşılaştı. Haber vermeyecek mi? Vermek zorunda. Ya da başka bir suça rastladı. Savcılığa bunu haber vermesi gerekir. Bu en büyük yükümlülüklerinden biridir. Bu zaten hukukta ana prensiptir.

Zeki Kahraman (Bursa Baro Başkanı): Yargı kararıyla memleketin her köşesi aranır
Yargı bağımsızlığından dem vurup sonra da mahkemeyi etkileme altına almak kabul edilemez. Hukukta Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık aranmaz diye bir şey yok. Memleketin her köşesi aranır. Birilerinin hoşuna gitmiyor diye arama yapılmaması söz konusu olamaz. Altını bir kez daha çiziyorum. Bağımsız mahkemelerin aldığı arama kararıyla memleketin her köşesi didik didik aranır. Eğer buna itirazınız varsa yine bağımsız yargıda usul yöntem vardır. Bir üst mahkemeye başvurursunuz bağımsız mahkemelerimiz gereğini yapar. Bu, hukukun gereğidir.