İstanbul Barosu 132. kuruluş yıldönümü ve Avukatlar Günü'nü kutlama hazırlıklarını tamamladı. Kutlamalar 3-10 Nisan 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kutlama haftası, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda yapılacak törende, geleneksel hale gelen 'Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü' töreniyle başlayacak. Önceki yıllarda Ergenekon davası sanıklarına destekleri ile gündeme gelen eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu gibi isimlere ödül veren Baro, bu sene de HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'i ödüle layık gördü. Baro, 'Avukatlar Günü' kutlamaları kapsamında 3 Nisan 2010'da İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda yapılacak etkinlikte Özbek'e ödülünü sunacak. Baro'nun bu kararına avukatların tepkisi gecikmedi.

BU NEYİN ÖDÜLÜDÜR?

Savunma Avukatları Derneği üyesi avukat Muhittin Köylüoğlu manifesto şeklinde yaptığı açıklamada şunları soruyor: "İdari bir organ olan HSYK'nın başkan vekili hangi hukuki tasarrufu nedeniyle bir hukuk ödülüne layık görülmüştür? Memlekette beğeniriz ya da beğenmeyiz ama bir hukuki makale yazan, görüş derceden, içtihat olarak nitelendirilecek bir karara imza atan hukukçu yok mudur? Bu ödül bir hukuk ödülü müdür? Yoksa siyasal görüş ve tasarruflar çerçevesinde idareci sıfatına haiz insanlara hukuk adına verilebilen bir ödül müdür? Hukukun bu derece siyasallaştırılması ve AKP ile mücadelenin aracı haline getirilmesi doğru mudur? AKP karşıtı olmak, elimize geçirdiğimiz baro yönetimleri vasıtası ile AKP'ye karşı siyasal mücadele vermeyi haklı kılar mı? Bu usul ve yöntem doğru mudur?" Muhittin Köylüoğlu, avukatlara ait e-mail grubunda yaptığı bu çağrıya şöyle devam ediyor: "Ben bu usul ve yöntemi kesinlikle kabul etmiyorum. Yargısal fonksiyonu olmayan, hukuk adına herhangi bir görüş ve içtihat üretmeyen kişilere baromuz adına hukuk ödülü verilmesini kabul etmiyorum." Köylüoğlu, hak ve özgürlüklerden yana olan tüm avukatları yönetim kurulunun otoriteden yana olan tavır ve duruşuna tepki vermeye çağırdı.

İstanbul Barosu'na bağlı avukat Uğur Poyraz da, "Sayın Av. (Baro Başkanı) Muammer Aydın ve sayın yönetim kurulu üyeleri. Mahmut Esat Bozkurt Ödülü'nü bu yıl HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e vereceğinizi duyduğum için merakımdan soruyorum: Kadir Özbek ne yaptı da bu ödülü hak etti? Lütfen bir açıklama yapın da ben de aydınlanayım." ifadelerini kullandı. Zaman