“AVUKATLIK MESLEĞİ DEMOKRATİK TOPLUMLARDA GELİŞİM GÖSTERİYOR”

Stajyer avukatların katılımıyla Adana’da bir otelde düzenlenen ve Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük’ün moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye; Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Ankara Barosu Başkanı R. Erinç Sağkan, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, Kahramanmaraş Barosu Başkanı Muhammed Burak Gül ve Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı konuşmacı olarak katıldı. 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz yaptığı konuşmasında, “Avukatlık mesleğinin gelişme süreci o ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel, siyasal yapısına, yani o ülkenin rejimine bağlıdır. Demokratik toplumlarda avukatlık mesleği gelişim gösterirken, anti-demokratik toplumlarda savunma mesleği fazla gelişim gösterememiştir. Çünkü avukatlık mesleğinin icra edilmesinin ön koşullarını oluşturan; hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, hukukun egemenliği, demokrasi, insan hakları,  kuvvetler ayrılığı, kanun önünde eşitlik, fırsat eşitliği, hukuk güvenliği, adil yargılanma hakkı, yargı bağımsızlığı, temel hak ve özgürlük kavramları demokratik toplumlarda mevcuttur. Ülkemizde bu yüzden avukatlık mesleğini icra etmek çok zor. Hukukun üstünlüğü sıralamasında Türkiye, 126 ülke arasında 109'uncu sırada. Biz barolar ve avukatlar, mesleğimizi yüceltmek için, hukuk devletinin yeniden inşa edilebilmesi için mücadele ediyoruz. Bu mücadelede sizlerin de var olması gerekiyor. Avukatlık mücadele mesleğidir” diye konuştu.

“HAK İHLALLERİNİ GÖRMEZDEN GELEMEZSİNİZ” 

Baroların ve avukatların toplumun korkusuz, özgür, gür sesi olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, “Avukatlık mesleği sadece para kazanma mesleği olarak görebileceğiniz bir meslek değil. Toplumsal her sorunun çözümünde gönüllü olarak var olup, çözüm aramak zorundasınız. Ülkemizdeki ve kentimizdeki hak ihlallerini görmezden gelemezsiniz. Bu sizin yaşam biçiminiz olmak zorundadır. Bu görev Avukatlık Kanunu’nda bizlere verilmiştir. Ülkemizde, yaşadığımız kentte insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, hayvan hakları, doğa katliamı, çevre sorunları gibi; her canlının yaşam hakkını ihlal eden ne varsa; Mersin Barosu olarak ve birçok baromuzla güç birliği yaparak, hukuksal mücadelemizi veriyoruz. 

“BİR YANDAN DA, SİYASİ OTORİTENİN BASKISINI BERTAFAR ETMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Bizler hakkı temsil ediyoruz, hakkı savunuyoruz. Biz avukatlar en kutsal mesleği yaparak; insanların hukuki sorunlarını çözüyoruz, haklarını elde etmelerini, özgülüklerine kavuşmalarını sağlıyoruz. Hak, hukuk ve adalet mücadelesi verirken, bir yandan siyasi otoritenin baskısını, engellemelerini bertaraf etmek için de mücadele etmek zorunda kalıyoruz” ifadesini kullandı.

Mesleki kariyer ve staj eğitim dönemi süreci hakkında da bilgiler veren Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Staj dönemi, üniversiteden mezun olduktan sonra mesleğe hazırlanmada en önemli aşamadır. Staj dönemi, fakültede öğrendiğiniz bilgileri pratikte uygulamada önemli bir süreçtir. Bu nedenle derslere, baroların seminerlerine katılmayı, komisyon ve merkezlerinde aktif görev almayı ihmal etmemeniz gerekmektedir. Staj dönemi ayrıca, usta-çırak ilişkisine benzemektedir ve yanında staj yapacağınız ustanızı iyi seçmeniz gerekmektedir. Bu konuda üyesi olduğunuz barolar sizlere yol gösterecektir. Pusulanız her daim, hukukun üstünlüğü ve adalet olmalı.   Şimdiden başarılı bir staj dönemi geçirmenizi temenni ediyorum” dedi.