Anayasa Mahkemesi (AYM) ifade özgürlüğünü genişleten bir karara imza attı. AYM, bir avukatın dava dilekçesinde yazdıkları nedeniyle İstanbul Barosu tarafından kınama cezası verilmesini ifade özgürlüğü ihlali saydı.

AYM kararıyla, avukat olan başvurucu Ufuk Çorbacı’ya, İstanbul Barosu dava dilekçesinde kullandığı “Davalı, oğlunun sevgililerini kullanmaktadır. Bunlardan biri de şimdi yönlendirilmiş tanıktır. Sayın stajyer avukat, mesleği öğrenmeden yanlı tanık olmayı öğrenmiş anlaşılan” ifadesi nedeniyle kınama cezası vermişti. AYM’nin ihlal kararı ışığındaki yeniden yargılamada, kınama cezası kaldırılacak.

DEMOKRATİK TOPLUMA UYGUN DEĞİL

9 Eylül tarihli AYM kararında şöyle denildi: “Mahkeme tarafından başvurucunun söz konusu dilekçede, tanık M.A.T. için kullanmış olduğu ifadeleri ona zarar vermek için değil M.A.T. ile davalı arasındaki yakınlığı ortaya koymak suretiyle M.A.T.’nin tanıklığına itibar edilmemesi amacıyla yer verdiğine ilişkin savunması da dikkate alınmamıştır. Başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına ulaşılmıştır. Anayasa’nın 26. maddesinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”

>> Anayasa Mahkemesinin 9/9/2020 Tarihli ve 2016/15118 Başvuru Numaralı Kararı için TIKLAYINIZ