Davayı açınca Ankara Barosu yönetimi tarafından Baro Hukuk Müşavirliği’nden alınan avukat Vuraldoğan, “Baro baskısından davanın takipçisi olamadım” dedi

LÜTFİ KAPLAN  ANKARA

E-Muhtıra olarak da anılan Genelkurmay Başkanlığı’nın 27 Nisan 2007’deki açıklamasına dava açan avukat Kemal Vuraldoğan hakkında Ankara Barosu’nun 10 soruşturma açtığı ortaya çıktı. E-Muhtıra’nın yıldönümünde konuşan Vuraldoğan “Baro yönetiminin manevi baskı ve korkusuyla başlattığım yargı sürecini tamamlamaya cesaret edemedim” dedi. 

ÖNCE MÜŞAVİRLİĞİ ELİNDEN ALINDI

27 Nisan gece yarısı bildirisinden “elem, ıstırap ve endişeye kapıldığını” belirterek Milli Savunma Bakanlığı hakkında 1 TL’lik tazminat davası açan avukat Vuraldoğan, Ankara Barosu’nun hışmına uğradı. Baro Yönetimi, oy birliği ile Vuraldoğan’ın Ankara Barosu Hukuk Müşavirliği görevine son verdi. Avukat Vuraldoğan, Baro’yu dava edeceğini açıkladı. Baro yönetimi ise Vuraldoğan’la ilgili 10 ayrı soruşturma açtı. 

‘BARO CESARETİMİ KIRDI’

E-Muhtıra’nın 3. yıldönümünde konuşan Kemal Vuraldoğan, ”Milli Savunma Bakanlığı 60 gün içinde açtığım davayla ilgili cevap vermek zorundaydı. Ancak verilmedi. Bu nedenle de Bakanlığa yeniden dava açmam gerekiyordu. Ancak Ankara Barosu yönetiminin üzerimde yarattığı manevi baskı ve korku nedeniyle 27 Nisan e-muhtırasına karşı başlattığım yargı sürecini tamamlamaya cesaret edemedim” diye konuştu.

DEMOKRAT YARGI’DAN AÇIKLAMA

Neden hala sitede?

Demokrasi ve Özgürlük için Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı), “27 Nisan gece yarısı bildirisinin ardından 3 yıl geçmesine rağmen, Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde halen duruyor olmasınının bu utancın Türkiye’ye yaşatılma kararlılığını gösterdiğini” bildirdi. ‘27 Nisan e-Muhtıra’nın yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Demokrat Yargı Yönetim Kurulu, “Irkçı ve bölücü unsurlar da içeren bu bildiri halen adı geçen sitede durmaktadır. 2007 yılında yasama, yürütme ve özellikle yargı erkine yönelik bu tehdit ve yönlendirmenin günümüzde de aynı etkileri yaratabilmesi ihtimal dışı değildir. Tarihlerinde askeri darbelere ve militarist müdahalelere karşı çıktıklarına yönelik hiçbir örnek sunamayan, aksine açık destek veren Yüksek Mahkeme temsilcileri ile HSYK’nın artık bu utancı paylaşmaktan vazgeçmeleri gerekir” denildi.

‘e-muhtıra’dan ‘muhtıra değildi’ye  

Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendiği anda    27 Nisan 2007 gece yarısı Genelkurmay internet sitesinden cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik sert bir bildiri yayınlandı. İktidarı hedef alan bildiriye Hükümet çok daha sert bir şekilde karşılık verdi. CHP, DYP ve ANAP Meclis’e girmeyince Anayasa Mahkemesi ‘garebet’ olarak nitelenen 367 kararıyla Cumhurbaşkanlığı seçimini iptal etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, emekli olduktan sonra ‘O bildiriyi ben yazdım’ dedi. Balyoz operasyonunun yapıldığı gün bir açıklama daha yapan Büyükanıt “27 Nisan muhtıra değildi” dedi. 

Star