Şirketlere bir avukatla sözleşme yapmadıkları her ay için asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası kesilmeye başlandı. Bu da yıllık 35 bin lirayı aşan bir ceza anlamına geliyor. Geriye dönük incelemeler de başlatılırken, şimdiden 150 bin lirayı bulan ceza alan şirketler oldu.

121 BİN ANONİM ŞİRKET VAR
Avukatlık Kanunu'nda 2008 yılında yapılan düzenleme ile sermayesi 250 bin lira ve üzerinde olan anonim şirketlere sözleşmeli bir avukat bulundurma zorunluluğu geldi. Ancak 2008 yılından beri konuyla ilgili denetleme yapılmazken, Antalya Barosu 2016 yılında konuyla ilgili denetimlere başladı. 2016 yılı Kasım ayı itibariyle Antalya'daki anonim şirketi sayısı 121 bin olurken, sermayesi 250 binin üzerindeki şirket sayısı ise bilinmiyor. Şirketi, 2012- 2016 arası için 133 bin 252 TL cezaya çarptırılan Antalyalı işadamı Hüseyin Ayhan cezaya isyan etti. Ayhan, "Antalya'daki bütün anonim şirketlerin listesini savcılığa göndermişler. Savcılıkta, 'avukat sözleşmeniz var mı' diye soruluyor. Geriye yönelik 2011 yılından bugüne kadar ceza adresine tebliğ ediliyor. Binlerce şirket, on binlerce lira cezayla karşı karşıya. Verilen ceza kadar yıllık karı olmayan binlerce şirket var" ifadelerini kullandı.

ZORA SOKACAK
Vekaletli avukatı olsa bile bir avukatla sözleşme imzalamayan firmaların ceza aldığını vurgulayan Hüseyin Ayhan, "Antalya'da binlerce şirkete ceza gelecek. Şirketlere on binlerce lira ceza kesilecek. Zaten turizmdeki kötü gidiş nedeniyle Antalya'da birçok şirket ekonomik olarak zor ayakta duruyor. Küçük şirketleri ayakta tutmak için hükümetin tedbir paketleri açıkladığı bir dönemde bu gibi cezalar işletmeleri zora sokacak" diye konuştu.

İFADEYE ÇAĞIRILINCA ÖĞRENDİ
20 yıldır Antalya'da ticaret hayatında olduğunu açıklayan Ayhan, konuyla ilgili kendilerine herhangi bir uyarı yapılmamasını eleştirdi. Vekalet verdikleri avukatın ve ATSO'nun kendilerini bu konuyla ilgili uyarması gerektiğini savunan Hüseyin Ayhan, "Konuyla ilgili hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Savcılık tarafından ifadeye çağrılana kadar konuyla ilgili bilgim yoktu. Ne ATSO, ne de başka bir kurum konuyla ilgili işletmeleri uyarmadı. Vekaletimiz olan avukatımız da uyarmadı" diye konuştu.


Haber: Talat ÖZTUZSUZ / SABAH