Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Avukatlık Kanunu’na göre iki yılda bir Ekim ayı içerisinde yapılması zorunlu olan baro olağan genel kurul ve seçimlerin genelgeyle ertelenmesini şöyle değerlendirdi: 

“İçişleri Bakanlığı 02.10.2020 tarihinde yayımladığı genelge ile baro seçimlerini, TBB genel kurulunu, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikleri ‘corona virüs tedbirleri’ gerekçesiyle 01.12.2020 tarihine kadar ertelemiştir. 

Genelge gereği, 10-11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak olan Mersin Barosu olağan genel kurulu ve seçimin iptaline karar verilmiştir. Baro seçimleri “etkinlik” değildir, Avukatlık Kanunu’na göre iki yılda bir Ekim ayı içerisinde yapılması zorunludur. Avukatlık Kanunu’nda emredici hüküm var. Genelge ve hıfzıssıhha kurulları kararıyla seçimli genel kurullar ertelenemez. Baro genel kurulları ve seçimlerinin İçişleri Bakanlığı genelgesi ile ertelenmesi, hukuka aykırıdır. Alınan bu karar yasadışıdır. Sorumluluk doğurur ve ilerde hesap verirsiniz. Gerekli sağlık tedbirleri alınarak yapılacak olan baro seçimlerinin gerçekleşmesine, demokrasiye bir kez daha gölge düşürülmüştür. Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ise almış olduğu karar ile il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulunun karar alması durumunda baro seçimlerinin yapılamayacağını, ancak siyasi partilerin kongrelerinin yapılmasında sakınca bulunmadığını belirtmiştir. Kanun devleti bile olmadığımız, bu kararla bir kez daha gösterilmiştir. Siyasi iradenin baro seçimlerini erteleme niyeti apaçık ortadadır. Korona virüs tedbirleri bahanesi ile hukuk ve adalet yolunda atılan her adım durdurulmaya çalışılmış.

Barolar üzerinde yeni oyunlar oynanarak, hukuk skandallarına imza atılmadan baro olağan genel kurul ve seçimleri, Avukatlık Kanunu’nun açık hükmünün gerektirdiği süreçte yapılmalıdır. Alınan kararı kabul etmiyoruz, bu hukuk garabetine derhal son verilmesini talep ediyoruz.”