Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, 1. Ulusal Sakarya Mezunlar Grubu Fen ve Sosyal Bilimler; Hukukta ve Ekonomide Gelecek konulu sempozyuma katıldı. 

Sempozyum, Sakarya Üniversite Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“Hukuksuzluk varsa barolar devreye girer”

Sempozyumda Başkan Burak, barolar hakkında bilgi vererek soruları cevapladı. Başkan Burak, “Baroların görevlerinden birkaç tanesi; meslek koşullarını iyileştirmek, mesleki dayanışmayı geliştirme ve meslek ile ilgili çalışmalar yürütmektir. Bunlar sadece birkaç tanesi; toplumda hukuka aykırılıklar baş göstermeye başlıyorsa, bu durumda barolar çok önem arz eder. Kamuoyunu rahatsız eden bir hukuksuzluk varsa barolar devreye girer. Burada kastettiğim şey şu değildir: Belli bir siyasi görüşe yakınlık göstermek anlamında değil. Biz hukukçu uzman görüşüyle olayı tahlil, analiz eder ve hukuka uygun mu aykırı mı bunun tespitlerini yaparız. Yani barolar siyasi bir mekanizma değildir” dedi. 

“Baroların varlığı çok önemli”

Başkan Burak, “Eğer bir insan hakları ihlali varsa, işte bu baroların üstünde durması gereken önemli bir meseledir. Bu hem yurt içinde hem yurt dışında geçerlidir. Güç öyle bir şeydir ki sizde toplanmaya başlarsa diğerinin hukukunu unutursunuz. Güç aslında tehlikelidir. Gücü elinde tutan kişi açısından da tehlikelidir. Güç eğer siyasi iktidarlarda veya bürokrasi de sorgulanmaz, denetlenmez ve yapılan hukuksuzluklara ses çıkarılmazsa o artık alışkanlık haline gelir. O yüzden bu durumlarda baroların varlığı çok ciddi bir önem arz eder. Nerede bir insan hakkı ihlali varsa, barolar orada en güçlü ses olur. Ülke içinde veya dışında fark etmez” ifadelerini kullandı.

“Merhametli ve adaletli olmak”

Mülteci konusuna da değinen Başkan Burak, “Geçen gün baromuzda önemli bir konu olan Mülteci Hukuku eğitimi verdik.  Ülkemizdeki Suriyeli mültecilere kendi ülkesine gitsinler, savaşsınlar gözüyle bakanlar var. Kimle ve ne için savaşacaklar? Bu kolaycı bir yöntemdir. Suriye’de bir sürü insan hayatını kaybediyor. Merhametli olmak ve adaletli olmak çerçevesinde baktığımızda bu düşünce yöntemi ne kadar geçerlidir” şeklinde konuştu.

Sempozyumun sonunda Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Topal, Başkan Burak’a davetlerini kırmayarak katılımları dolayısıyla teşekkür ederek, plaket takdim etti.