80 baro başkanı, iktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planında geri adım atmaması üzerine “eylemlilik sürecini başlatma” kararı aldı. Baro başkanları, yarın bulundukları illerden Ankara’ya “Savunma Yürüyüşü” başlatacak. Baroların eylemlilik süreci, dün eşzamanlı yapılan açıklamalarla başladı.

Bu kapsamda barolar, Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) olağanüstü toplantıya davet etmek üzere, yönetim kuruluna başvuruda bulunulmasına karar verdi. Alınan karar uyarınca yarın baro başkanları, kendi illerinden Ankara istikametine doğru “Savunma Yürüyüşü” başlatacak. Baro başkanları, olağanüstü toplantı taleplerini TBB’ye teslim edecek. Pazar günü, gazetelere ilan verilerek, teklifin yasalaşması halinde, yurttaşların uğrayacağı hak kayıpları anlatılacak.

‘DURAN BAŞKAN’ EYLEMİ

Teklif TBMM Komisyonu’na geldiği gün, Ankara’da TBMM yolu üzerinde “Duran Başkan” eylemi yapılacak. Teklifin yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açılması için TBMM’de çalışma yapılacak. Davanın AYM’de görüşülmesi sırasında “Son Nöbet” eylemi yapılacak.

‘TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Ankara Barosu Bakanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyeleri dün adliye önünde açıklama yaptı. Sağkan, “Tehdit konusu olan her şey özünde bir cezalandırmadır ve baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesi adı altında işlevsizleştirilmesi öncelikle avukatların yalnızlaştırılması, devamında ise ülke üzerinde yaşayan her bireyin savunmasız bırakılmasıdır” dedi.

Sağkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Baroların parçalanması, hukuk devletinin yok edilmesi ve ülkemizde insan onurunun güvencesi olan tüm kalelerin yıkılmasıdır. Tüm bu baskıya karşı meslek yeminimiz ve bu ülkenin çocuklarına olan borcumuz nedeniyle teslim olmayacağız. Halkımıza ses olmak için mücadeleyi sürdürecek, hukuktan başka kimsesi olmayan herkes adına hiç yılmadan umudu savunmaya devam edeceğiz”

‘AVUKATLIĞIN SONU’

Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, “Çoklu baro sistemine geçilmesi demek; dileyenin kendi ideolojisine, dünya görüşüne, inanç ve anlayışına göre barolar kurabilmesi demektir. Avukatlık cübbelerinin kiminin siyah, kiminin sarı, kiminin mavi, kiminin de pembe olması demektir. Avukatlığın ve avukatların sonunu getirmek demektir. Hukuk devletini yok etmek demektir. Devletin tekçi üniter yapısına darbe vurmak demektir” dedi.

‘YARGI SİYASALLAŞIR’

Amasya Baro Başkanı A. Melik Derindere ve avukatlar, dün Amasya Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Derindere, teklif yasalaşırsa baroların siyasi grupların etkisi altına gireceğini belirterek barolar ve avukatlar hak arama hürriyetinin başlangıcı olduğunu belirterek, “Baroların susturulması sadece avukatların değil, çocukların, kadınların, ağaçların, yaşamın, adalete erişimde dezavantajlı tüm grupların ve istisnası olmadan herkesin susturulmasıdır” dedi. (Cumhuriyet)

İstanbul Barosu'ndan yapılan 'eylemlilik' açıklaması şöyle;

EYLEMLİLİK SÜRECİNİ BAŞLATIYORUZ.

Ülkemizin içinde bulunduğu pandemi koşulları ile buna bağlı olarak gelişen  ekonomik zorluklar, işsizlik ve pahalılık gibi onlarca sorunla mücadele gerekirken, böyle bir atmosferde gündeme getirilen avukatlık kanunu değişikliği ve o arada seçim sistemlerine yapılacak müdahale, iktidar odakları için öncelikli uğraş alanı olarak görülmektedir.

Gündem değişikliği açısından da ideal buldukları bu değişiklik önerileri, televizyon kanallarında ve gazete köşelerinde tartışma konusu yapılmaktadır. Yeterli bilgiye de sahip bulunmayan, muhataplarının katılmadığı bu programlar ile bir algı oluşturulmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır.  

80 Baromuzun eksiksiz iradesinin göstergesi olarak, sürecin başlangıcından bu yana, özü itibariyle parçalamayı, yok etmeyi, susturmayı ve ele geçirmeyi hedefleyen bu FETÖ projesinden vazgeçilmesi talebimizi,  tüm muhataplar nezdinde ısrarla yineledik.

Bugün itibariyle, yapılan tüm görüşmelerin sonuçsuz kaldığını tespit ediyoruz.  

19 Mayıs ve 1 Haziran bildirilerimizde ortaya koyduğumuz kararlılık içerisinde, meslektaşlarımıza ve halkımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak eylemlilik sürecini bugünden itibaren başlatıyoruz.

Bu yeni süreç, 80 Baro olarak attığımız imzaya yönelik bir sadakatın ifadesidir.

Bu bağlamda;

Eylemlilik sürecine başlama yönündeki irademizi, bugün yaptığımız bu açıklama ile ilan etmeye,

Bu süreçteki “tarihsel sorumluluğunu” yerine getirmek amacıyla TBB’ni olağanüstü toplantıya davet etmek üzere, Yönetim Kuruluna başvuruda bulunulmasına,

19 Haziran 2020 tarihinde Baro Başkanlarının kendi illerinden Ankara istikametine doğru “Savunma Yürüyüşü” başlatmasına,

Olağanüstü toplantı talep sahibi olan Baro Başkanlarının bu taleplerini TBB’ne teslim etmesine,

21 Haziran Pazar günü, gazetelere ilan verilmek suretiyle, teklifin yasalaşması halinde, yurttaşların uğrayacağı hak kayıplarının anlatılmasına,

Bu süreçte sosyal medyanın etkileşim gücü de değerlendirilerek kamuoyunu aydınlatmaya yönelik çalışmalar yapılmasına,

Teklifin TBMM Komisyonuna geldiği gün, Ankara’da TBMM yolu üzerinde “Duran Başkan” eylemi yapılmasına,

Teklifin yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesinde iptal davası açılması için TBMM’nde çalışma yapılmasına,

Açılan davanın AYM’nde görüşülmesi sırasında “Son Nöbet” adı altında nöbet tutulmasına,

karar verilmiştir.

İstanbul Barosu olarak, bu sürece dair kararlılığımızın ifadesini vurgulamak üzere, katılımcı tüm barolarımızla ortaklaşarak geliştirilecek bu eylemler dışında, kentimizdeki meslek odaları ile birlikte ayrıca bir çalışma yapılması kararındayız. Diğer taraftan, süreçte meydana gelmesi olası diğer gelişmeler karşısında, yeni çalışmalar da yapılabilecektir.

Yaşamakta olduğumuz gelişmelerin, Baromuzun onurlu geçmişine paralel olarak yönlenmesi uğrunda mücadele etmeyi mevcudiyetimizin temel nedeni saymaktayız.

Kamuoyuna saygı ile sunarız.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI