UMAY AKTAŞ SALMAN - RADİKAL


İSTANBUL- 17 yaşını henüz doldurmamış kızlarının bir akrabaları ile evlenmesine izin verilmesi için mahkemeye başvuran ailenin talebine ‘kadın hakları konusunda verdiği kararlarla’ dikkat çeken hâkim Eray Karınca’dan yanıt geldi: “Aile erken yaşta evliliklere karşı bilinçlendirilsin. Evlendirilmek istenen kız ve beş kardeşinin okuması için de ilgili kurumlara yazı yazılsın”
M.Ş ve E.Ş, 1993 doğumlu kızları F. Ş’yi bir akrabalarıyla nişanladıklarını, gençlerin evlenmek için acele ettiklerini öne sürerek, evlenmesine izin verilmesini için 8 Temmuz 2009’da Ankara 8. Aile Mahkemesi’ne başvurdu. 26 Ekim 2009’da sonuçlanan davada hâkim Eray Karınca, Türk Medeni Kanunu’na göre ‘olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verilebileceğini’ belirtti. Hâkim Karınca F.Ş’nin 17 yaşını doldurmadığını, ailenin ‘evlenmek için acele ediyorlar’ nedeninin olağanüstü bir durum olmadığını belirterek davanın reddine karar verdi.

‘Ekonomik nedenle mi?’
Hâkim Karınca ailenin altı çocuklu bir aile olması, ekonomik ve sosyal açıdan güçsüz olması nedeniye kızlarını erken evlendirmek istemiş olabileceklerini de hesaba katarak aile ve çocuklar hakkında eğitici ve sosyal önlemler de istedi. Kararda şöyle denildi: “... ailenin ekonomik ve sosyal anlamda desteklenip güçlendirilmesi ve küçük yaşta evliliğin yaratabileceği sorunlara ilişkin olarak bilinçlendirilmesi, F.Ş dahil kardeşlerinin okumaya yönlendirilebilmesi için resen Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı’na yazılar yazılmasının aile mahkemelerinin kuruluş amacına uygun olacaktır...”

Karınca gibi hak savunucusu
Küçük yaşta evliliklere karşı alınan bu örnek karar hâkim Karınca’nın aldığı tek örnek karar değil. Karınca bugüne kadar kadın haklarının lehine ve aile içi şiddetle mücadelede pek çok önemli karara imza attı. Hâkim Karınca’nın bazı kararları şöyle:
* Kocasından ve ailesinden şiddet gördüğünü belirten kadının açtığı boşanma davasında kadına nafaka ve tazminat verilmesine karar verdi.
* Eşini eve kapatıp, sadece ev işleri yapmasını bekleyen kocanın eşine ‘sosyal şiddet’ uyguladığına hükmetti ve 30 bin TL tazminat cezası verdi.
* Bir kadının maaşına el koyup çay parası dahi vermeyen, kırılan bir çay bardağının bile hesabını soran kocası aleyhine açtığı davada ‘ ekonomik şiddet’ gördüğü gerekçesiyle boşanma kararı verdi. Kocanın 2 bin 500 TL tazminat ödemesine hükmetti.
* N.Y. adlı kadın, kocasının kendisine sözlü ve fiili olarak şiddet uyguladığını ve hakaret ettiğini, kişisel temizliğine dikkat etmediğini belirterek mahkemeye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Karınca, kocaya altı ay uzaklaştırma verdi. Ayrıca her bir çocuk için aylık 150’şer TL nafaka ödemesine, ruh sağlığı konusunda tedavi olmasına, ev içinde sigara içmemesine, diş ve beden temizliğine özen göstermesine karar verdi.