Anayasa değişikliğiyle birlikte üye sayısı 22'ye çıkarılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun yeni yapısı yavaş yavaş oluşmaya başladı. 3 asıl ve 3 yedek üye Yargıtay Genel Kurulu'nca kurula, 2 asıl ve 2 yedek üye de Danıştay Genel Kurulu'nca seçildi. Son olarak HSYK üyeliğine Türkiye Adalet Akademisi kontenjanından bir asıl ve bir yedek üye seçimi yapıldı.

12 Eylül'de yapılan referandum ile yapısı değişen HSYK'nın 4 üyesi de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından akademisyen ve avukatlar arasından doğrudan atanacak. Ayrıca HSYK'ya Askeri Yargıtay'dan bir üye, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'nden de bir üye seçilecek.


Anayasa değişikliğinden önce HSYK'nın 7 üyesinin yargı mensubu üyeleri sadece Danıştay ve Yargıtay'dan seçiliyordu. Getirilen yeni sistemle ilk kez ilk derece mahkemelerde çalışan hakim ve savcılara da HSYK üyeliği yolu açıldı. Bu çerçevede adli yargıdan 7 asıl 4 yedek, idari yargıdan da 3 asil, 2 yedek kurula üye oldu. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun asil üyeleri olarak görev yapmaya devam edecek. HSYK'nın mevcut asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek.

Üye seçimlerinin tamamlanmasının ardından, önümüzdeki hafta toplanarak çalışmalarına başlayacak. Önce bir Başkanvekili seçecek olan Kurul, uyum yasası çıkana kadar, tek daire gibi çalışacak. Yasanın çıkmasının ardından dairelere ayrılacak olan kurul, hakim ve savcı atama kararnamesi ile diğer hususları görüşecek.
HSYK, 22 Ekim 2010 tarihinden itibaren yeni hizmet binasında çalışmaya başlayacak.

HSYK'nın yeni binasında 22 üye için makam odaları, genel sekreter odası, HSYK sekretaryası ve HSYK'nın büro işlerini yürütecek personel bulunuyor. Adalet Bakanlığının Milli Müdafa Caddesindeki ek binasında çalışmalarını sürdüren HSYK, bundan sonra çalışmalarını Adalet Bakanlığının Gazi Mahallesindeki 21 katlı ek binasında sürdürecek.


CİHAN