Denizli Baro Başkanlığının 2020 Ekim ayında yapılacağını duyurduğu seçimli olağan genel kurulu koronavirüs tedbirleri çerçevesinde pandemi nedeniyle iptal edilmiş ileri bir tarihte yapılması uygun görülmüştü. Baro Başkanı Müjdat İlhan, yönetim kurulu üyeleri, başkanlığa aday isimler ve çevreleri duruma itiraz etmiş, İdari Mahkemeye seçimlerin yapılabilmesi için yürütmeyi durdurma davaları açılmış ancak, avukatlar bir sonuca ulaşamamıştı. Baro yönetimi olağan genel kurulun Aralık 2020 tarihinde yapılması için gün belirledi. Ancak yine salgın nedeniyle genel kurul iptal olmuş ve seçimler gerçekleştirilememişti.

3. KEZ İPTAL EDİLDİ

Sonrası 10-11 Nisan tarihlerinde yani bu hafta sonu genel kurul tarihi planlanmıştı. Denizli orta riskli sarı kategoriden, salgının bir anda yükselmesiyle yüksek riskli turuncu kategoriye geçiş yaptı. Denizli’de hafta sonları Pazar günü, sokağa çıkma yasağı uygulaması başladı. Yüksek Seçim Kurulu, sokağa çıkma kısıtlamasıyla Denizli Barosu’nun olağan genel kurulunun bu tarihte yapılmasını iptal etti. 3. kez iptal ile karşılaşan avukatlar, durum karşısında adeta şok yaşadı.

ÜZELCE: GENEL KURULUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Baro seçimlerinin üçüncü kez ertelenmesini Denizli Barosu adaylarına sorduk. Başkan adaylarından Kerem Tahir Üzelce konuyla ilgili “Baro Genel Kurulunun ve seçimlerinin her koşulda gerçekleştirilmesi için bizim tavrımız en başından beri bilinmektedir. Tıpkı ekim ayında olduğu gibi bugün de seçimin yapılması için her türlü çabayı göstereceğimiz ortadadır. Denizli Barosu Başkanı ve yönetiminin seçimin yapılması hususunda 'cansiperane' bir şekilde her türlü çalışma ve çabayı göstereceği bilgisini aldık. Biz de bu çabanın gösterilmesi ve seçimin yapılması için her türlü desteğe hazırız.

Bu çerçevede tıpkı Niğde, Çorum ve Bilecik Barolarının haftasonu yasak olan günlerde valilikten muafiyet almak suretiyle genel kurul ve seçimlerini yaptığı ve yapacağı göz önüne alındığında, Denizli Barosu'nun da aynı şekilde sokağa çıkma yasağının olduğu 11 Nisan 2021 Pazar günü, avukatların mesleki faaliyetlerinden ötürü anayasal haklarını kullanması amacıyla muafiyet alınması hususunda, İl Hıfzısıhha Kurulu'na başvuru yapılmasının yanı sıra Denizli Barosu Başkanı öncülüğünde, Denizli Valisi Sayın Ali Fuat Atik ile bizzat görüşülmesi de dahil olmak üzere her türlü girişime ve desteğe hazır olduğumuzu, ayrıca Ekim ayında da olduğu gibi cumartesi günü genel kurulumuza sahip çıkacağımızı tüm meslektaşlarımıza ve kamuoyuna bildiririz” dedi.

DEMİRDÖĞER: HUKUKA OLAN GÜVEN AZALTILMIŞTIR

Bir diğer Başkan Adayı Adnan Demirdöğer “ Şunu öncelikli olarak belirtmek gerekir ki; bir kişinin yaşam hakkı her türlü makamdan, unvandan, konumdan, rütbeden kısaca her şeyden üstündür.

Ancak, geçen Ekim ayından bugüne kadar geçen zaman zarfında parti kongre salonlarının hınca hınç doldurularak seçimlerinin yapıldığı, başkaca meslek odalarının rahatlıkla kongrelerini düzenlediği, yüz yüze eğitimlere başlanarak yine sınavların da yüz yüze yapıldığı, normalleşme hareketlerine uygun bir şekilde devam edilen bugünlerde baro seçimlerinin türlü gerekçeler gösterilerek yaptırılmaması düşündürücüdür.

Sistematik bir biçimde saldırıya uğrayan ve itibarsızlaştırılan barolar ile avukatlık mesleği saygınlığını yitirme noktasına getirilmiştir.

Üzülerek ifade ederiz ki toplum nezdinde “Avukatlar, kendini savunamıyor, baro seçimlerini dahi yapamıyorlar, bizleri nasıl savunacaklar?” algısı yaratılarak hukuka olan güven azaltılmıştır” şeklinde konuştu.

MERCAN: BİR GÜN İNSANLAR HAKLILIĞIMIZI ANLAYACAKLAR

Baro Başkan Adayı Kamil Mercan ise "Bugün itibari ile kongre ve seçimin ertelendiği bize tebliğ edildi. Biliyorsunuz ülkemizde Cumhur İttifakı üyesi siyasi partiler pandemi sürecinde kongre ve kurultaylarını gerçekleştirdiler. Pandemi de bu nedenle pik yaptı. Biz buna ortak olamayız.

Avukat kanuna ve kitaba göre hareket eder, edilmediğini gördüğünde çözüm yolu mahkemelerdir.Bazı insanlar bizi bağlamaz dese de hukukun bağlayıcılığı vardır. Bir gün insanlar haklılığımızı anlayacaklar.

Ben seçimlerin ertelenmesini doğru buluyorum. Yaşananların vebali böyle bir süreçte kongre yapıp pandeminin pik yapmasına sebep olanların boynundadır" dedi.

İLHAN: YSK’NIN ÇELİŞKİLİ KARARLARI SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Hali hazırda Denizli Barosu Başkanlığı görevini sürdüren Müjdat İlhan ise genel kurulun 3. kez ertelenmesi hakkında "Bugün itibari ile kongre ve seçimin yapılamayacağı bizlere tebliğ edildi. Durumu üyelerimize de bildirdik. Süreç boyunca YSK'nın aynı konu ile ilgili verdiği farklı kararlar süreci daha da olumsuz bir hale getirmiştir. Denizli Barosu olarak tüm hijyen şartlarını tamamlamış olmamıza rağmen seçime Hıfzısıhha Kurulu’nun kendiyle çelişen kararı sonrasında, YSK’nın gönderdiği karar neticesinde seçimin yapılamayacağıyla ilgili görüş bildirmişlerdir. Genel Kurul ve seçimin yapılabilmesi için Valilik başta olmak üzere gerekli görüşmelerimizi yaptık ancak sonuç alamadık.  Erteleme kararıyla ilgili görüştüğümüz seçim kurulunda görevli hakim de ‘Nezaret edemem, personel de görevlendiremem’ demiştir. Bu nedenle seçimimiz ileri bir tarihe ertelenmiştir” şeklinde konuştu.

HAFTA İÇİ YAPILACAK

Son erteleme kararının ardından Denizli Barosu 47. Genel Kurulu’nun ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Edinilen bilgiye göre, Ramazan Bayramı sonrasında hafta içi bir günde genel kurulun yapılması için hazırlıklar şimdiden başladı. Manisa Barosu tarafından alınan genel kurul kararı da emsal gösterilerek, genel kurulun yapılması planlanıyor. Baro yönetiminin talebinin kabul edilmesi durumunda Mayıs ayının 2. haftası içerisinde genel kurul yapılma ihtimali yüksek. (Ayna Haber)