Adalet Bakanlığı mühendislerince hazırlanan CELSE uygulaması ile avukatlar duruşmaları anlık takip edebiliyor. Yazılımı ve güncellemesi tamamen Bakanlık personeli tarafından yapılan uygulamayla avukatlar, vekili oldukları davalara ilişkin tüm duruşmaların günlük, haftalık ve aylık olarak tarih ve saat bilgilerine ulaşabiliyor. Ayrıca mahkeme hâkiminin izin veya mazeret bilgileri de avukatlar tarafından sistem üzerinden anında takip edilebiliyor. Yine avukatlar icra ve dava dosyalarını listeleme, sorgulama, taraf ve vekil bilgileri ile dosya kapak bilgilerini görebiliyor.

CELSE UYGULAMASINDA 3 YENİ GÜNCELLEME

Adalet Bakanlığının yargı reformu kapsamında 2020 yılında hayata geçirdiği e-duruşma ile avukatlar hukuk mahkemelerinde taraf oldukları duruşmalara bulundukları yerlerden video konferansla katılabiliyor. Bakanlık avukatların talep ve ihtiyaçları doğrultusunda 12 Ocak 2021 itibariyle CELSE uygulamasına yeni güncellemeler ekledi. Buna göre avukatlar e-devlet üzerinden CELSE uygulamasına girdiğinde cep telefonu üzerinden e-duruşmalara katılabilecek.

CELSE uygulamasında yapılan bir diğer güncelleme ile avukatlar “dosyalarım” menüsü aracılığıyla taraf kaydı bulunan dosyalarda evrakları görüntüleyebilecek. Ayrıca avukat tarafından tercih edilen ve izin verilen safahat bilgilerine ilişkin gelişmeler anlık bildirim olarak mobil cihazlardan takip edilebilecek.

CELSE uygulaması 4 Nisan 2018’de hayata geçmişti. Uygulamanın başladığı günden bu yana CELSE IOS ve Android marketlerden toplamda 151 bin 207 kez yüklendi.  Ayrıca uygulama güncellemelerin yapıldığı 12 Ocak’ta sadece tek bir gün içinde bin 85 kişi tarafından indirildi.

CELSE uygulaması, IOS ve Android işletim sistemi bulunan telefonlara ücretsiz indirilebiliyor. Avukatlar, UYAP'taki Avukat Portal üzerinden oluşturacakları şifrelerle uygulamaya giriş yapabiliyor.