Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Arabuluculuk Sınavına Hazırlık Eğitimi” seminerleri, meslektaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda devam ediyor.

08-09 Kasım 2019 tarihlerini kapsamak üzere, Ankara’da düzenlenen Özel Eğitim Semineri de geniş bir katılımla başladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuşmasıyla açılan seminer; Prof. Dr. Ali Halıcı’nın moderatörlüğünde; Prof. Dr. Özcan Yağcı, Prof. Dr. Ünsal Sığrı, Av. Arb. Pervin Yıldız ve Av. Arb. Ayşe Çakıcı tarafından veriliyor.

Başkent Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen seminerin açış konuşmasına, arabuluculuk sınavına az bir zaman kaldığını hatırlatarak başlayan TBB Başkanı Feyzioğlu, katılımcılara, “Türkiye Barolar Birliği’nin eğitiminden geçip de sınavı geçemeyen olmaz” sözleriyle moral verdi.

TBB tarafından verilen eğitimlerin ücretsiz olduğunu ve bazılarında “piyasayı etkilediği” gerekçesiyle rahatsızlık yarattığını söyleyen Feyzioğlu, “Bu işin piyasası olmaz. Türkiye’deki tüm arabulucu adaylarını bizim eğitim sisteminden geçirmemiz mümkün değil ama bizim kaliteyi yükseltmemiz olumlu etki yarattı” diye konuştu.

Feyzioğlu, Adalet Bakanlığınca ilk etapta beş bin, daha sonra beş bin daha arabulucunun görevlendirileceğini ifade ederek, “Bana göre daha fazla olabilirdi. 10 bin değil 20 bin de olabilirdi. Ama başlangıçta 300 kişi alınsın dediler. Türkiye Barolar Birliği olarak etkili bir iletişimle, diyalogla buraya getirdik” dedi.

EĞİTİM SEVİYESİ BU SENEDEN İTİBAREN ARTMAYA BAŞLAYACAK

Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne ilişkin çalışmalara da değinen Feyzioğlu, şimdiye dek elde edilen kazanımlara ilişkin bilgilendirme yaptı.

Feyzioğlu, KDV’yi düşürdüklerini ve bunun doğrudan bütçeyi ilgilendirdiği için zor bir iş olduğunu, olmaz denilen bir adımı atarak sonuca ulaştıklarını ifade etti.

Hukuk Fakültelerinde başarı eşiğinin 190 binden 125 bine düşürüldüğünü hatırlatan Feyzioğlu, “Eğitim seviyesi bu seneden itibaren artmaya başlayacak” dedi. Buna karşı çıkanları anlayamadığını söyleyen TBB Başkanı, “Kalitesizlikte buluşma talebini kabul edemem. Herkesin demesi lazım ki -hukuk önemli bir iştir, adalet vazgeçilmezdir. Dolayısıyla adalet dağıtacak olanların eğitimi, en iyi eğitim olmalıdır” diye konuştu.

AVUKATSIZ ASLİYE CEZA İŞİNİ BİTİRDİK

“Seri yargılama usulünde avukatsız asliye ceza işini bitirdik” diyen Feyzioğlu, bunun avukatlar için yüz bin yeni iş anlamına geldiğini söyledi. Feyzioğlu, “Seri yargılamada avukatsız muhakeme yasağı var. Asliye cezaların işinin yarısı bu. Öbür yarısı da basit yargılama usulü. Orada da başlangıçta asliye ceza hakimi dosya üzerinden bir karar veriyor. O kararı kabul etmezseniz duruşma açılıyor. Dosya üzerinden yapılan yargılamanın ilk safhasında kaçınılmaz olarak avukata ihtiyaç olacak. Bu da en üz yüz hatta yüz elli bir yeni iş demek olacak” ifadelerini kullandı.

İstinafta kesinleşen cezaların temyize tabi olması ile ilk kalemde 10 bin kişinin kesinleşmiş cezasının temyize tabi olduğunu söyleyen Feyzioğlu, “Kamuoyunda duyduğunuz tahliyeler var ama duymadığınız da 5 binin üzerinde tahliye gerçekleşti” dedi.

YENİ YARGI REFORMU PAKETİNE İKİ KONUYU SOKMAYA ÇALIŞIYORUZ

Feyzioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Önümüzdeki yargı reformu paketine, eğer enerjimizi bu işe kullanmamıza izin verirlerse, iki önemli konuyu sokmaya çalışıyoruz. Biri kamu avukatlarının özlük hakları. İkincisi stajyer avukatların ücretli çalışmaya hak kazanmaları. Eğer ikisini bu pakete sokabilirsek muazzam olur. Üçüncü konu arabuluculuğun dava şartı olduğu iş uyuşmazlıklarında, zorunlu işçi avukatlığı meselesi. Ona da maalesef, enerjimizi başka işlere harcattıkları için yeteri kadar vakit bulamadım. Bütün sıkıntılara rağmen işler yavaş yavaş yoluna giriyor. Önümüzdeki sene daha güzel geçecek, ondan sonraki sene daha güzel geçecek.”

Feyzioğlu konuşmasının sonunda, TBB-TEV iş birliğiyle, lisans düzeyinde hukuk eğitimi gören ihtiyaç sahibi öğrencilere destek sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Hukukçunun Eğitimi, Toplumun Geleceği” projesine ilişkin olarak bir bilgilendirme yaptı. Katılımcılar 6717’ye SMS atarak, projeye destek verdi.